szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csemer Boglárka Boggie nyerte idén A Dal című versenyt, így ő képviselheti Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben. A magyarországi válogató döntőjében nyolc produkció közül választották ki a Wars For Nothing című produkciót a köztévé szombat esti élő adásában.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivált május 19-e és 23-a között Bécsben rendezik, miután tavaly az osztrákok versenyzője, Conchita Wurst Rise Like a Phoenix című dalával végzett az élen Koppenhágában. Magyarországot Kállay-Saunders András képviselte, dalával, a Runninggal ötödik lett, és ezzel az eddigi második legjobb magyar teljesítményt nyújtotta az Eurovízión.

A 2015-ös itthoni válogatóba összesen 351 produkciót neveztek, az előzsűri tavaly decemberre harmincasra szűkítette a listát.

A harminc dalból három elő- és két középdöntő után maradt a szombat esti döntőre nyolc. Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával, Szabó Ádám a Give Me Your Love-val, az Eurovízión egyszer már fellépő Wolf Kati Ne engedj el! című produkciójával, a Spoon együttes Keep Marching On című számával, Mujahid Zoli Beside You című dalával, Ív Fire-jével, a Passed Mesmerize című zenéjével és Gájer Bálint szvinges dalával, a That's How It Goes-zal találkozhattak a nézők. Utóbbi volt egyébként a műsor nyitóprodukciója.

A magyar döntőt az Eurovízió hivatalos oldalán, a eurovision.tv-n is élőben közvetítették. Szombat este nemcsak Magyarországon rendezték meg a nemzeti eurovíziós döntőt, hanem Szlovéniában, Finnországban és Moldovában is. A svédeknél középdöntő volt.

Itthon egy kicsit a kereskedelmi tévék tehetségkutatóit idézte, hogy a műsor elején a nyolc finalista lenyomott egy „all together” dalt. Kifejezetten jót tett viszont a döntő vérkeringésének, hogy végre némi humort is elrejtettek benne, több-kevesebb sikerrel. A mókázást nagyrészt Harsányi Leventére bízták, aki például önkéntes vokálozóként belekornyikált a Wars For Nothing színpadi próbájába. Csemer Boglárka Boggie mindezt közszolgálati kimértséggel reagálta le: „Jó, hogy Te voltál, mert már kezdtem ideges lenni”.

Egy kicsit változott a pontozás az előző körökhöz képest, mivel már a nemzetközi szabályok alapján keresték a végső győztest. A négytagú zsűri a produkciók után szóban értékelt, és pontokat a nyolc dal elhangzása után adtak – minden zsűritag 4, 6, 8 illetve 10 pontot osztott ki. A nyolc produkcióból ezután már csak négy maradt versenyben, és a nézők ezek közül választhatták ki a győztest SMS-ben és mobilapplikáción keresztül küldött szavazatokkal.

Kállay-Saunders András is visszatért a műsorba: újra elénekelte a Runningot és egy új számát, a Julietet. A különbség annyi volt a tavalyi produkciójához képest, hogy a székfeldöntést és zongora körül sodródó táncosokat most az MR Szimfonikusokra cserélték.

Szintén fellépett A Dal 2015-höz kapcsolódó akusztikus verseny győztese, a Leander Rising zenekar, a Lőjetek című dallal.

Az utolsó négyes körbe Szabó Ádám 28, Csemer Boglárka Boggie 24, Mujahid Zoli 20 és a Spoon ugyancsak 20 ponttal jutott be.

Közülük Csemer Boglárka Boggie-ra érkezett a legtöbb nézői szavazat – derült ki negyed 11 után.

A Wars For Nothing a május 19-i első elődöntőben hangzik el Bécsben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben