szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az OK Computer című albumot is beiktatják az amerikai Kongresszusi Könyvtár fontos felvételeket őrző nyilvántartásába. Oda, ahol például Martin Luther King beszédét is őrzik.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartása (National Recording Registry) évente 25 "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvétellel" bővül. Manapság már mintegy 400 lemezt őriz a nyilvántartás.

A különlegesen őrzött  hangfelvételek között Bartók Béla- vagy Louis Amstrong-felvételek,  illetve Martin Luther King- és Roosevelt-beszéd is található.

Ebbe az illusztris társaságba választották be idén a Radiohead OK Computer című, 1997-es, sok szavazáson minden idők legjobb popzenei kiadványának választott nagylemezét.

A 2015-ös beiktatottak között találjuk még a The Doors, Joan Baez és Lauryn Hill egy-egy albumát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!