szerző:
NR
Tetszett a cikk?

"Clapton az Isten" – hirdette Londonban egy graffiti, és kétségtelen, a rocktörténelem egyik legfontosabb zenészéről beszélünk. Ma 70 éves.

 Egy elképesztően fordulatos, színes és eseményekben gazdag pályafutás, egy hihetetlenül erős, emlékezetes dalokkal teli életmű – ez az 1945. március 30-án született Eric Clapton (a modoros állandó jelzővel: a Lassúkezű) elmúlt hetven éve, de legalábbis bő ötven a hetvenből.

Hetvenedik születésnapja azért is különleges, mert Clapton – aki legutóbbi albumát The Breeze: An Appreciation of JJ Cale címmel tavaly jelentette meg – 2013-ban azt nyilatkozta a Rolling Stone magazinnak, hogy hetvenéves kora után befejezi a turnézást.

Íme, hét fontos dal az igen gazdag Clapton-életműből – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Cream: Sunshine Of Your Love

Clapton első komoly zenekara a Yardbirds volt, innen állt tovább a brit zenetörténelem egy másik legendás együttesébe, a "zenészképző" John Mayall and The Bluesbreakersbe, ahol egy évet töltött el. 1966-ban Ginger Baker dobossal és Jack Bruce basszusgitárossal alakították meg a szupergruppként reklámozott Creamet. A Sunshine Of Your Love-nak Clapton ugyan csak társszerzője, de ha életművéről beszélünk, ez a dal kihagyhatatlan.

 

The Beatles: While My Guitar Gently Weeps

Nem az ő együttese, nem az ő produkciója, nem az ő dala, a neve nem szerepel a dalt tartalmazó nagylemezen (a Beatles cím nélküli, egyébként White Album néven emlegetett dupla albumán) – mégis, ez a gitárszóló emblematikus Clapton-mű, melyet a zenész azon a Lucy nevű Gibson Les Paulon játszott fel, amelyet korábban éppen ő ajándékozott barátjának, a dalt szerző George Harrisonnak, akinek a felesége, Patti Boyd, sok évvel később Clapton felesége lett.

 

Derek and The Dominos: Layla

Clapton a Cream és a rövid életű Blind Faith után (melyben mások mellett a nagyszerű Stevie Winwooddal zenélt együtt) 1970-ben alakította meg Derek and The Dominoes nevű együttesét. A formáció egyetlen (egyébként kiváló) nagylemezt jelentetett meg: az 1970-es Layla and Other Assorted Love Songs című dupla nagylemezt. Ezen a lemezen hallható természetesen a Layla című dal, melynek későbbi MTV Unplugged-változata talán még híresebbé vált.

 

Eric Clapton: I Shot The Sheriff

Clapton számos izgalmas feldolgozást készített pályafutása során. Ezek közül az egyik legjobb a Bob Marley-klasszikus, I Shot The Sheriff átirata, mely Clapton nagyszerű második szólólemezén, az 1974-es 461 Ocean Boulevard című albumon hallható.

 

Eric Clapton: Pretending

Clapton a nyolcvanas évek végén művészi és kommerciális értelemben is újjászületett (s túljutott alkoholfüggőségén is). Ennek a feltámadásnak a manifesztuma volt az 1989-es Journeyman című lemez, melyért Clapton 1990-ben Grammy-díjat is kapott, s mely elsőként Clapton albumai közül dupla platina lett.

 

Eric Clapton: Tears In Heaven

A Tears In Heaven című dal – a gitáros-énekes-dalszerző kommerciálisan egyik legsikeresebb száma – az 1991-es Rush című filmhez készült, azonban ennél sokkal fontosabb tény, hogy a dal egy rémületes tragédiának állít emléket: Clapton négyéves fia, Connor, 1991. március 20-án kizuhant egy New York-i épület 53. emeletén található lakás ablakán. A szerzemény ugyancsak elhangzott Clapton legendás MTV Unplugged fellépésén, 1992 januárjában.

 

Eric Clapton: Motherless Child

Clapton zenészi gondolkodása és életműve a bluesból építkezik, s több blues-feldolgozást is rögzített pályafutása során – rögzített életművének elmúlt húsz éve főleg ilyen albumokból áll. Íme, egy dal az 1994-es From The Cradle című albumról.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!