szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt hétfő reggel Günter Grass. Az irodalmi Nobel-díjas német író, költő 87 éves volt, egy lübecki kórházban érte a halál – közölte a kiadója.

Günter Grass a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb német nyelvű szerzője. Művészi pályafutását szobrászként és grafikusként kezdte, írni a képzőművészettel párhuzamosan kezdett.

1959-ben A bádogdob című regényével került a második világháború utáni német irodalom élvonalába, és világirodalmi rangot vívott ki magának. Versei, drámái és regényei új aspektusból mutatják be a nemzetiszocializmust, mint a 20. század botrányát, valamint a felejtés és a bűn témáját – olvasható a WikiPedián.

©

Grass politizált is. Az 1960-as évektől támogatta Németország Szociáldemokrata Pártját, majd Willy Brandt beszédírója lett. Politikai nézeteivel gyakran botrányt keltett: a két Németország újraegyesítése alkalmával tiltakozott a Nyugat mohósága és az NDK kiárusítása ellen, felszólalt az egyre erősödő idegengyűlölet és a bevándorláspolitika ellen.

Hetvenkét éves korában, 1999-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták, azzal az indoklással, hogy „fanyar, groteszk történeteivel a történelem elfeledett oldalát mutatja be”.

Grass az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban lakott, egy közelebbről meg nem nevezett fertőzésben hunyt el hétfőn.

Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata német külügyminiszter mély megrendülését fejezte ki Grass halálának hírére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Esélye sincs a Real Madridnak a világ legértékesebb klubja versenyben

Esélye sincs a Real Madridnak a világ legértékesebb klubja versenyben

Teherautóba rohant egy autós Heves megyében, a helyszínen meghalt

Teherautóba rohant egy autós Heves megyében, a helyszínen meghalt

Ezek az ötöslottó számai

Ezek az ötöslottó számai