szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hazaviszik Németországba Johann Sebastian Bach híres portréját az Egyesült Államokból – jelentette be a lipcsei Bach Archívum.

Elias Gottlob Haussmann 1748-ból származó portréja eddig William H. Scheide, a tehetős amerikai filantróp nappalijának falát díszítette. Scheide, a barokk zeneszerző műveinek ismert gyűjtője tavaly hunyt el.

A festmény a hatvanas éveibe lépett zeneszerzőt ábrázolja az akkori szokásoknak megfelelő formális öltözetben, fehér parókában, jobb kezében egy kottát tartva. Bach 1750-ben halt meg.

Burkhard Jung, Lipcse polgármestere személyesen is jelen volt a Princetonban lezajlott átadási ceremónián. A festmény a Lipcsei Bach Múzeumban tekinthető meg június 12-től, amikor megkezdődik a város Bach-fesztiválja.

A Bach-portré Haausmann egy 1746-os, az idők során erősen megrongálódott festményének kitűnő állapotban fennmaradt későbbi változata. Több mint egy évszázadig a wroclawi zsidó Jenke család tulajdonában volt, a család azonban az 1930-as években a nácik elől Angliába menekült. A képet egy darabig a mai neves Bach-szakértő, John Eliot Gardiner családjának gondjaira bízták.

"A portré 1748-ban Lipcsében készült, ott, ahol Bach pályafutása nagy részét töltötte" – fogalmazott Gardiner, aki a lipcsei archívumot vezeti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!