szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mihály Tamás nagy port kavart azzal a bejelentéssel, hogy nem vesz részt korábbi társaival a felcsúti koncerten, de ő ebben a projektben soha nem is vett részt és nem is értett vele egyet. A Pancho Arénában nem is Omega-koncert lesz, hanem tulajdonképpen egy ezzel a névvel marketingelt „alprojekt”.

Kezdetben volt a hatvanas évek egyik meghatározó zenekara, az Omega, amely kisebb nagyobb leállásokkal mind a mai napig koncertezik. (Igaz, a hazai zenére egyre kisebb hatással bír, és leginkább a múlt sikereiből él.) Két éve, erre a még mindig erős brandre építve, kicsit áthangszerelt dalokkal és megváltozott felállásban összehozták az Omega Oratóriumot és ennek a stadionos megfelelőjét az Omega Beat misét. Ennek lényege, hogy a vallásos témájú dalaik kaptak szimfonikus kíséretet és kórus-támogatást.

A zenei anyag 2014-ben jelent meg. Mivel a dalok jórészt régebbi Omega-dalok, a szerzők között ott találjuk az együttes klasszikus tagságát, Benkő Lászlót, Kóbor Jánost, Debreczeni Ferencet, Mihály Tamást és Molnár Györgyöt, valamint a kezdeti sikerekben (és a legismertebb számok megszületésében) nagy szerepet játszó, de az LGT megalakulásával a zenekart elhagyó Presser Gábor is.

©

Az új albumon és az az alapján szervezett – jellemzően templomokban tartott – koncerteken azonban már nem szerepelt a két gitáros alapember Mihály és Molnár. Basszusgitáron az előbbi helyett Szöllössy Kati (a stúdiófelvételen pedig Küronya Miklós), gitáron pedig az évek óta kisegítő Szekeres Tamás játszik.

Hogy ez nekik nem tetszik, már korábban is szóvá tették. 2013-ban Mihály egy közleményt jelentett meg arról, hogy az Omega Oratórium produkciónak ők nem részesei, nem is lépnek fel benne. „Ennek megfelelően minden olyan megjelenés, hirdetés, oldal vagy leírás, ahol Omega-produkcióként tüntetik fel, illetve a klasszikus 5 tagú felállással szerepel, egyszerű megtévesztés. Az Omega Oratórium NEM Omega-produkció.” Mihály szerint Kóbor János kisajátítja a zenekar nevét, és nem is tervezte, hogy ők is szerepet kapjanak az új produkciókban.„Azt gondolja mint frontember, hogy ő azonos az Omega névvel, ezért elég, ha ő ott van, így nyugodt szívvel használja az Omega előnevet” – nyilatkozta két éve Magyar Narancsnak Mihály.

Azért a Gyöngyhajú lány is belefér az oratóriumba:

Júniusban az – Orbán Viktor háza mellett felhúzott - felcsúti Pancso Arénában tehát nem meglepő, hogy nem játszik Mihály Tamás. Hétfői közleményben a zenekar visszautasítja a szerintük hangulatkeltő, erről szóló állítását. Mihály azt nyilatkozta, hogy ő a politikai érzékenysége miatt nem lesz ott a június 13-i koncerten.

„Részvételéről a beatmise sorozatban szó sem volt, ezzel együtt a politikának a felcsúti koncert létrehozásában semmilyen szerepe nem volt és nem is lesz, állításait vissza kell utasítanunk" - áll az Omega Management által megfogalmazott kommünikében.

Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa korábban a Klubrádióban beszélt arról, hogy "Felcsút (...) nem semleges koncerthelyszín". A zenész hozzátette: az Omega vonzereje az volt az elmúlt évtizedekben, hogy kellő távolságot tartott "mindenfajta széljárástól", de "úgy látszik, ez most már nem érvényes". Úgy vélte, amit az Omega most csinál, az "nem helyes" és ő "ebben a formában biztos nem vesz részt".

Mint írták, a felcsúti helyszínt egy véletlen hozta: Kóbor János énekes 2014 júliusában Dunai Antal meghívására ellátogatott a Pancho Arénába, ahol megtekintették a portugál-magyar U19-es mérkőzést. "A játék nem kötötte le őket, de a templomi szépségű stadion annál inkább. Ekkor fogant a gondolat, hogy a Pancho Aréna csodálatos helyszíne lehetne az egyik beatmise koncertnek".

Először nem engedélyezték a fellépést, később azonban felajánlottak a június 13-i időpontot. „Ugyanis a bajnokság befejeztével haladéktalanul megkezdik a játéktér fűtakarójának és vízelvezető rendszerének teljes cseréjét. Ezen a napon rendezik a Finnország-Magyarország EB selejtező mérkőzést, amelyet a koncertre látogatók óriás kivetítőkön tekinthetnek meg. Az eseményt, a beatmisét az Omega Management rendezi és szervezi a Pancho Aréna névadója, Puskás Ferenc, valamint a stadion megálmodója és tervezője, Makovecz Imre emlékére" - áll a közleményben.

Kóbor másutt egy dalukat is idézi a politikai függetlenségük bizonyítására: „A kötéltánc megtanít arra, az egyensúly se jobbra, se balra.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta