szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

2005 óta 420 ezer eurót (több mint 127 millió forintot) osztott ki a Sozialmarie olyan osztrák, magyar, horvát, cseh vagy szlovák projekteknek, amelyek valamilyen formában a hátrányos helyzetben élők problémáit próbálják könnyíteni. Idén a 15 díjazott között egy magyar kezdeményezés is volt, a Roma Sajtóközpont Nincs rajtuk kalap című romák elleni rendőri túlkapásokat gyűjtő programja. A hvg.hu tudósítása a bécsi díjátadóról.

"A rendezvény után kéretik leadni a névjegytartó badge-eket!" A Sozialmarie-díjátadó talán a világ legkülönösebb jótékonysági rendezvénye, ahol most már 11 éve szociális kezdeményezéseket díjaznak, méghozzá úgy, hogy nem csak a szépen kiöltözött projektvezetőket látják szívesen, de sok szeretettel meghívják azokat is, akik még életükben nem járhattak díjátadón – de még Bécsben sem.

Sozialmarie díjazottak Bécsben
©

Az ORF Funkhausban (az oszrák közrádió épületében) évről évre megrendezett eseményen azért kérték vissza a badge-eket idén, hogy jövőre is fel tudják használni: „Amúgy is csak kidobnátok a szemétbe” – mondta a meghívottaknak a műsor házigazdája két felkonf között. A gesztus pedig nem garasoskodás, hanem szimpla környezettudatosság, illetve a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség. Arra ugyanis nem sajnálta a pénzt az osztrák szervezet, hogy a projektek egész pereputtyát vendégül lássák: így a bécsi Karlsplatztól egy kőhajításnyira található rendezvényterem csurig megtelt vendégekkel, köztük egy vakvezető kutyával, két csecsemővel, több gyermekkel, de még egy anyóssal is, a magyar díjazott Roma Sajtóközpont ugyanis a szervezet képviselőin kívül egy roma családot is kivitt magával, a szlovákok pedig hét hajléktalannal érkeztek.

A Roma Sajtóközpont is a díjazottak között
©

Az ünnepség után pedig együtt álltak sorba az illusztris(abb) vendégek – nagykövetek, médiaszemélyiségek – a hátrányos helyzetűekkel, hogy hozzáférjenek a svédasztalon prezentált igen gazdag ételválasztékhoz. De nem szívbajosok az osztrákok akkor sem, ha a róluk alkotott képről van szó. A három fődíj kihirdetése után arra biztatták a nyerteseket, hogy minél többen tömörüljenek a színpadra a közös fotóra, és meséljenek a projektekről.

A második helyezett, 10 ezer euróval dotált Nota Bene – Luggage Porters egyik hajléktalanja például elmondta, hogy már érkezett több házassági ajánlata, mióta egyenruhát húz, és nap mint nap segít a pozsonyi pályaudvaron a csomaghordásban. A szlovák fővárosban ugyanis azt találták ki, hogy mivel se lift, se mozgólépcső nincs, portásszolgálatot vezetnek be a pályaudvaron: hét hajléktalan és egy szociális munkás emelgeti és cipeli az utazók bőröndjeit, akik hálásak a segítségért. Cserébe fizetést kapnak, és, ami nem utolsó, elfogadást.

Hajléktalanok segítenek a poggyászcipelésben Pozsonyban
©

Elmondásuk szerint ugyanis ők jobban féltek az utasoktól, mint fordítva. Attól tartottak, hogy azt hiszik majd, ellopják a poggyászukat. De talán a hivatalos uniformis teszi: nem fenntartással, hanem örömmel fogadják a segítséget a vonatozók. Így mindenki boldog: de még a pályaudvar kezelője is, de főképp azok a szlovák ápolónők, akik tömegével utaznak Pozsonyból Bécsbe osztrák munkahelyükre. A résztvevők pedig visszatérhetnek a munkaerőpiacra és rendes szociális ellátásban is részesülnek.

Nincs hiány a kreatív ötletekből a szociális szférában, ez a legfőbb konklúziója ennek az eseménynek, melyre idén például 103 magyar projekt pályázott, csak egy kicsivel több, mint osztrák (125 pályázó), ebből is látszik, hogy a kezdetekben csak Bécs háromszáz kilométeres körzetére vonatkozó pályázat az évek során hova fejlődött. A Sozialmarie ötletgazdája, Wanda Moser Heindl például elmondta, hogy övék a legrégebbi és legnagyobb társadalmi innovációs díj Európában, mely 11 évvel a kezdetek, majd az egyre intenzívebb cseh és magyar együttműködés után a szlovák, a lengyel és a szlovén területekről is egyre szorosabb kapcsolatokat ápolnak a szociális és civil szférával.

Van miért, ugyanis idén például már 54 ezer eurót osztottak ki, és ezer euróval megemelték a különdíjasok nyereményét: a magyar Roma Sajtóközpont There is no cap on című projektje kétezer eurót kapott arra, hogy továbbfejlesszék az információs szolgálatukat. Rácsodálkoztak az osztrákok az abszurd magyar rendőrségi gyakorlatra a romákkal szemben: mindenféle piszlicsáré okkal magas összegekkel bírságolják őket: egy papírzsebkendő eldobásáért 50 ezer forint, vagy a tilosban való gyalogos átkelésért húsz: ezt egy olyan faluban, ahol nincs is zebra. Az RSK még számos ilyen eset leleplezésével próbálja felhívni a közvélemény, de a rendőrség figyelmét is a túlkapásokra, ezeddig hiába, a rendőrség például nem hajlandó szóba állni velük. 2014 júliusában ezért átadták az Arany Sárhányó-díjat a Budaörsi Rendőrkapitányságnak, a fent említett zsebkendős akciójukért, de tettek már többet is a gyakorlat ellen, az egyik szabálysértőnek például nyilvánosan elárverezték a biciklijét, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia: 54 ezret ajánlottak az úgynevezett „bírságmágnes” kerékpárért, de a 178 ezres bírsághoz hiányzó összeget is ki tudták pótolni az adományozók.

Abszurd büntetések

“2014. április 4-én a Jókai utca irányából a Kossuth utca irányába haladt kerékpárján. Kanyarodáskor nem jelezte haladási irányát karjelzéssel, valamint figyelmen kívül hagyta az útkereszteződésben található „Állj! Elsőbbségadás kötelező” táblát, kikanyarodás előtt nem állt meg. A büntetés összege: 35.000 Ft.
Az intézkedéssel nem ért egyet, mivel nem ült fel a kerékpárra, hanem tolta azt.”


“Az utcán énekelt, ezért a rendőrök megbüntették 15 000 Ft-ra” (a megbírságolt személy 28 éves, gyámság alatt áll, értelmi fogyatékos)


“Május elején ült a ház udvarán, a rendőrök megálltak a kapuban, kihívták, hogy igazoltassák, a személyi igazolványa meg van repedve, ezért megbírságolták: 10 000 Ft. Május 28-án a ház előtt állt, épp arra mentek a rendőrök, igazoltatták, és ugyanezen probléma miatt megint megbírságolták: újabb 10 000 Ft.”

A Sozialmarie S betűt formázó díja olyan kezdeményezéseké lehet, melyek speciális helyzetekre kínálnak megoldást. Wanda Moser Heindl, aki férjével alapította a díjat azt mondja: "Olyan újfajta problémákat díjazunkk, melyek elég bátrak ahhoz, hogy a kihívásokat kreatívan, innovatívan és intelligensen oldják meg". Idén a harmadik helyezett például egy olyan Call Center (Change is possible) lett Csehországban, ahol bebörtönzött, hamarosan szabaduló rabok dolgoznak, abban reménykedve, hogy sikeresebb lehet így a reszocializációjuk. Eddig majdnem 200 főt foglalkoztattak, a szokásos 70 százalékos visszaesési ráta helyett pedig csupán 18 fő (alig 10 százalék) került vissza a végrehajtó intézetbe. Őket 5 ezer euróval ajándékozta a civil Unruhe Stiftung alapítványa, mely a Sozialmarie-díj alapítója.

©

Azok a hajléktalan szakácsnők pedig, akik Szlovákiában rendezvényekre főznek szigorúan vegán ételeket, 2000 euróval lettek gazdagabbak, de kapott pénzt az a vándorkiállítás is, mely a kiskorúak szexuális felvilágosítását segíti (Achtung Ampel&Ganz Schön Intim), illetve az a horvát biofalu is, mely 14 hektáron húsz romacsaládnak ad munkát és megélhetést.

Hazai Sozialmarie-díjazottak

Kapott már díjat a TASZ, a Város Mindenkié programja, mely a hajléktalanok kriminalizációja ellen lép fel, és a hajléktalanokat érő hatósági zaklatás és az őket büntető szabályok ellen jött létre. A jarokelok.hu-t 2014-ben azért méltatták, mert a városlakók bejelentései alapján járul hozzá a város fejlődéséhez és a tapasztalt problémák megoldásához. A zsűri értékelte, hogy a projekt kihasználja a közösségi média kínálta új kommunikációs lehetőségeket a városlakók és az önkormányzatok között. De kapott már pénzdíjat 2012-ben Bódis Kriszta Hétes-telepe is, akkoriban a még 1000 eurós, az akkori árfolyamán kb. 285 ezer forintos összeget az ózdi alkotóház egy-másfél hónapos rezsijét fedezte, mely az alkotásközpontú módszerrel segít a társadalmi felemelkedésben.

Pár éve közönségdíjat is alapítottak, mely pénznyereménnyel nem, de marketingkampánnyal segíti a projekteket. Idén a magyar Rukkola közösségi könyvcseréldéje érdemelte ki a közönség szimpátiáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik

Van egy nagy csapda abban, ha hideg szendvicset eszik