szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A londoni közönség állva tapsolta, a zsűri négy igennel továbbjuttatta a gödöllői tánccsoportot a Britain's Got Talentben. A Fricska tagjai a tehetségkutatóról nem beszélhetnek, de azt megtudtuk, hogy céljuk olyat alkotni a magyar néptáncban, mint Michael Flatley az írben. Mellesleg már van világrekordjuk is.

Moussa Ahmed, Papp Máté Bence, és Papp Gergely Bálint gyerekkoruktól együtt táncolnak Gödöllőn, de hat éve kezdtek el igazán komolyabban foglalkozni a néptánccal, ekkor alakították meg a Fricskát. Mint Papp Gergely Bálint lapunknak elmondta, elkezdték felkutatni a Kárpát-medencében fellelhető vadabb, dinamikusabb férfi táncokat. „Ars poeticánk az, hogy az autentikus magyar néptáncot modern köntösbe bújtatjuk, így próbáljuk divatossá tenni és eljuttatni minél több emberhez.”

A londoni megmérettetést megelőzte egy hazai. Tavaly ősszel Gödöllőn világrekordot értek el: hárman, felváltva kézzel és lábbal ütve a ritmust, 3937-et kopogtak-ütöttek 2 perc alatt.  Ezt a Magyar Rekord Egyesület – a nemzetközi világrekord szövetség tagja – háromtagú bizottsága hitelesítette. E mellett Moussa Ahmed egyéni rekordot is felállított: egyetlen másodperc alatt 41 úgynevezett csapást mutatott be a közös gyakorlat 5. másodpercében.

Ez pedig több mint amennyivel a világhírű ír táncos (többek között a Lord of the Dance alkotója), Michael Flatley tartja a Guiness-rekordját. Igaz, ő csak a lábával dobolt, de „mindössze” 35-öt.

Mint Papp elárulta, Flatley más szempontból is példa a Fricska számára: „Szeretnénk valamim olyat alkotni a magyar népzenében, mint amit Michael Flatley alkotott az ír táncban. Ő a legelismertebb táncos a világon, hozzá kell felnőni.”

A londoni tehetségkutatóval kapcsolatban köti a csapatot a titoktartás, nem beszélhetnek arról, mi a következő lépés. Amikor rákérdezünk arra, hogy a zsűri négy igenje nyilván azt jelenti, hogy továbbjutottak a következő fordulóba, csak annyit mondott sejtelmesen Papp: „ezt ön mondta, nem én”.

Annyit azért elárult, hogy ők maguk jelentkeztek a show-ba. Ez maga ingyenes, de az utat, szállást maguknak kellett állniuk. Első alkalommal „fogtuk magunkat, összetettük a kis pénzünket, megvettük a repülőjegyet és kimentünk”. A februári élő adásra – amiről a felvétel is készült – a Gödöllői Művészetek Háza támogatásával mehettek ki.

„A show óriási élmény volt, egy ezerfős színházban voltunk London belvárosában a British Múzeumtól 100 méterre. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy életünk legnagyobb élménye volt.”

A Fricskát egyébként legegyszerűbben Békéscsabán csíphetjük el mostanában. Az ottani Jókai Színház és a Gödöllői Művészetek Háza közös, Orient című zenés-táncos darabját (ebben a fiúk táncolnak, és emellett a darab koreográfusa Moussa Ahmed) most is játsszák, június közepéig még lesz 22 előadás. Májusban 28-án ugyanez a produkció vendégelőadást tart a Nemzeti Színházban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!