szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beindult a Hungaricana portál, amely a magyarországi közgyűjtemények mintegy 5 millió oldalnyi dokumentumának digitalizált változatában kereshetünk. A gyűjtemény része az a 300 ezer képeslap, amiből most tíz korabeli foglalkozást mutató képet mutatunk be.

A Hungaricana 2015 áprilisától vált nyilvánossá az Országgyűlési Könyvtár, valamint Budapest Főváros Levéltárának közreműködésével. Az archívumban olyan adatbázisokat találunk többek között, mint a Habsburg Birodalom történelmi térképei, a Középkori Magyar Levéltári Forrásai, a Régi Magyar Könyvtár, különböző térképek, vagy urbáriumok és összeírások.

Az archívumban mintegy 5 millió oldalnyi anyag található, amely folyamatosan bővül.

Lapozhatunk az 1526 előtti oklevelek között, összevethetjük az első világháborús hadszíntéri térképeket a mai helyzettel egy és ugyanazon térképen. Egyszerre látszik a mostani és a száz évvel ezelőtti felülnézeti ábrázolás vagy izgalmas időutazást tehetünk a Habsburg birodalomban 3D-s felbontásban.

Ízelítőül, néhány – foglalkozásokat ábrázoló - képet mutatunk a gyűjteményben található 300 ezer – különféle tematikába kategorizált – képeslepból.

 

Kosárfonók
©
Pásztor
©
Telefonközpontosok
©
Cigány kovács
©
Mészégető
©
Drótos tót
©
Kendertörők
©
Balatoni halászok
©
Szénagyűjtők
©
Csordás
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése