szerző:
hvg.hu

Megszállási valóságshow-val emlékezik a második világháború befejezésére a Cseh Televízió.

„Azt hiszem, valamikor a 30-as években lehetünk” – morfondírozik Ivana, a családanya. És hamarosan kiderül, hogy igaza van: miközben a valóságshow résztvevői egész nap a megszokott mikrofonnal élik az életüket és így kapcsolódnak napjainkhoz, a rádióból Adolf Hitler szólal meg, és hamarosan megjelenik a hét fős család hegyi házikójában a Gestapo is.

A közszolgálati Cseh Televízió (CT) május vége óta futó sorozatának címe: Üdülés a protektorátusban (Dovolená v Protektorátu). Merthogy a nácik által megszállt Csehországot annak idején Cseh-Morva Protektorátusként tüntették fel a térképeken. A műsorral a tévé a háború befejezésének 70 évfordulójáról emlékezik meg, de a műfaj tényleg valóságshow, bár anya, apa, a két gyerek, a nagyszülők és az unokatestvér nem sejtették, miféle nyári idillre jelentkeznek a 37.000 eurónak megfelelő gázsiért.

A környező világ színészek képében mászik bele a család életébe: hol üldözötteket kell befogadniuk, hol a gerinctelen polgármester borítja fel a mindennapjaikat. Lassan szinte mellékes, hogy nincs vezetékes víz, csak lavór, és a tej nem dobozból jön, hanem tehénből. A hat évnyi történelmet feldolgozó forgatás tavaly nyáron két hónapig zajlott. Szakemberek segítségével gondosan rekonstruálták a korabeli falusi viszonyokat, a csipkés hálóingekig és a vajasbödönig bezárólag.

Rádióval és harmonikával a tisztaszobában
©

A vita persze nyomban beindult. A vezető lapok közül a Lidové Noviny amatőr színháznak minősítette a sorozatot, a Mladá Fronta Dnes nem tudta eldönteni, vajon provokációnak, ízléstelenségnek vagy az áldozatok megcsúfolásának tartsa a művet. A Times of Israel megjegyzése szerint még szerencse, hogy a család nem járt úgy, mint az egykori protektorátusban élő 82.309 zsidó. A vitákat némiképp mérsékli, hogy a náciellenes sorozat végéről lemaradt a Csehországban mindmáig nem kevésbé heves érzelmeket felkavaró szovjet felszabadítás.

Jönnek a németek!
©

Zora Cejnková rendező számított a vitára, mégis elhatározta, hogy megpróbálja közelebb vinni a történelem iránt amúgy nemigen érdeklődő fiatalokhoz az akkori viszonyokat. Cejnková szerint egyébként is feledésbe merült, milyen volt annak idején az egyszerű emberek hétköznapi élete.

A rendező külföldi történelmi szappanoperákra hivatkozik előzményként: a 2002-es német Schwarzwaldhaus sorozatra, az angol Channel4 kereskedelmi csatorna The 1940s House, illetve a BBC Coal House műsoraira, amelyek mind a háborús éveket mutatták be mai tévéformátumokhoz igazítva. És ahogyan Cejnková elújságolta: már külföldi tévék is érdeklődnek a sorozat iránt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos