szerző:
hvg.hu

Az év legrövidebb éjszakáján, június 20-án országszerte több száz múzeum, vár, állatkert, skanzen, fürdő és egyéb intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Íme, néhány érdekes és izgalmas program.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Holnemvolt-parkban például megismerhetjük a muzeális játékok titkait, a Nagycirkuszban musical-előadást tartanak lóhátról, a Fővárosi Törvényszéken képzelt pereken vehetünk részt.

A Kiscelli Múzeumban kinyomtathatjuk egy eredeti nyomdagépen a Nemzeti dalt. A Labirintus Panoptikumban kísértetekre és vámpírokra vadászhatunk, a Zichy-kastély lakatlan szárnyában (Óbudai Múzeum) szabadulójátékot rendeznek a vállalkozó kedvű éjszakázóknak.

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban lerántják a leplet a női hisztériáról és a szerelmi szenvedély anatómiájáról. A Hopp Ferenc Múzeum és a Kogart látogatóit pedig Japánba repítik gasztronómiai, művészeti és harci bemutatók segítségével.

Június 20-ának éjjelén felfedezhetjük a székesfehérvári Bory-várat, erdei kisvonattal utazhatunk Miskolcról Lillafüredre, a debreceni Déry Múzeumban megcsodálhatjuk a monumentális Munkácsy-trilógiát, a balatonszárszói József Attila Emlékházban csillagászati előadásokat hallgathatunk, vagy épp íjászkodhatunk a Gyulai Várban.

©

A Kamalduli Remeteség (Oroszlány-Majk) meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban pedig egy igazi főúri mulatságba csöppenhetünk.

A 2015-ös Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne Eger, illetve sok intézmény tematikus programokat szervez: Erdélyt állítják a középpontba.

A Szent Iván-éj hagyományaihoz szorosan kapcsolódik a tűz. Sok száz évvel ezelőtt egyes országokban az ekkor gyújtott tüzet ördögi cselekednek tekintették, ám hazánkban az egyház tűrte, sőt beemelte a keresztény szokások közé. A népszokások része volt a tűzugrás, és abból, hogy a leányok hogyan ugorták át a tüzet, eleink megjósolták, hogy férjhez mennek-e hamarosan.

Ennek fényében országszerte több helyszínen is fellépnek tűzzsonglőrök, sokfelé lesz máglyagyújtás, és például a sárospataki Rákóczi-várban tűzugrás is. A fővárosban a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában a „tüzes harcok” elnevezésű önvédelmi bemutatót is végigizgulhatjuk.

Részletes program itt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!