szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A TV2 médiaszolgáltatója több mint ötmilliós, a Magyar Televízió pedig 120 ezres bírságot kapott a Médiatanácstól. A Karcag FM-et is megbüntették, tízezer forintra.

Kvótasértések miatt szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – tájékoztatta az NMHH csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint 5 millió 325 ezer forintos bírságot szabott ki a testület a TV2 médiaszolgáltatójára, mivel a csatorna az idei első negyedévben az esti műsorsávban vetített játékfilmek egy részét – 71 alkalommal – nem tette elérhetővé eredeti nyelven is, magyar felirattal.

A médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően ugyanis az úgynevezett jelentős befolyásoló erejű tévékben – tehát az RTL Klubon és a TV2-n – a 19 és 23 óra között kezdődő, nem magyar nyelven készített filmek legalább egynegyedének eredeti nyelven, magyar felirattal is láthatónak kell lennie. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014 utolsó, illetve 2015 első negyedévét vizsgáló ellenőrzése alapján a testület ugyanakkor megállapította, hogy a két országos kereskedelmi televízió a médiatörvénnyel összhangban, helyesen járt el a műsorszám-támogatások lehetővé tétele és közzététele során.

A Magyar Televízió Nonprofit Zrt. 120 ezer forint bírságot kapott, mert az M2 csatorna tavaly 6,6 százalékkal alulmúlta a rá irányadó, a magyar művek közzétételi arányára vonatkozó kötelezettségét.

A testület a Karcag FM helyi kisközösségi rádió szolgáltatójára az ismétlések vállalt maximális arányának túllépése és a hírműsorok vállalt arányának minimális alulteljesítése miatt 10 ezer forint bírságot rótt ki.

A médiatanácsnak az a célja a bírságok kiszabásával, hogy a szolgáltatókat jogkövető magatartásra ösztönözze, és a nézők, hallgatók a médiatörvény előírásainak megfelelő médiaszolgáltatásokhoz juthassanak hozzá – emlékeztet a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!