szerző:
BI

Elindult az idei ARC-pályázat, ám a másfél évtizede indult plakátverseny lényege az elmúlt hetekben tulajdonképpen országszerte már élesben megvalósult - válaszlépésként a bevándorlásellenes kormányzati palátokra. Gesztiék közösségi finanszírozással próbálják összegyűjteni a szükséges pénzt az őszi kiállításhoz.

„Miről álmodsz, és mekkorát? Lottóötösről vagy társadalmi igazságosságról? Egy jobb munkáról vagy egy szebb szeretőről? Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer? Mi kéne, ha volna? Fenntarthatóság, zöld energia, verseny, autonómia? Vagy ingyenebéd és életfogytig disznóvágás? Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család? Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven? Van olyan, hogy magyar álom? 10 millió személyes álom, vagy az 15 millió? Van egy közös is? Vagy pont azt kéne kitalálni végre, hogy mit álmodjunk meg együtt? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?”

E kérdésekkel írták ki nemrég az ARC szervezői a 15. pályázatukat.

Ezzel indult az ARC-kampány.
©

Ez nagyjából abban az időben történt, amikor országszerte elindult egy olyan óriásplakát-kampány, amely nagyon hasonlít az Ötvenhatosok terén már másfél évtizede futó szabadtéri tárlat elképzeléseihez. A kormány bevándorlásellenes kampányára érkezett civil válaszokról Geszti Péter, az ARC egyik alapítója a hvg.hu-nak elmondta, hogy szellemes, bátor, inspiráló vállalkozásnak tartja a Kétfarkú Kutyapárt és a Vastagbőr blog által szervezett projektet.

„Az ARC egy helyszínen szokott tömöríteni kritikus tartalmú képeket, most pedig azt látjuk, hogy egy komoly és sikeres gyűjtés után országszerte kikerülnek az utcára a – mi kiállítóinkéhoz hasonló indíttatásból született – kormányvéleménnyel szemben kifejtett álláspontot közvetítő kreatív, szellemes képek. Az óriásplakát műfaja bárki számára elérhető, hogy most egy civil csapat újszerűen kezdi használni mint médiumot, annak mindannyian örülhetünk.”

Bakos Gábor ARC-alapító szerint szintén minden elismerést megérdemelnek a napokban az utcákra kerülő kreatív plakátok kitalálói, sőt azok a civil plakátátfestők, akik a leginkább gyűlöletkeltésre alkalmas bevándorlásellenes kormányplakátok kikerülése után rögtön akcióba léptek. Úgy véli, egyfajta valódi konzultáció zajlik ezzel. „A szabadság szele járja át az utcákat, ahogy a mi kiállításunk is minden évben hozta ezt a szabadságélményt. És ez, valljuk be, mostanában nem oly gyakori.”

©

Még akkor is örülnek az ARC-alapítók mindennek, ha a kutyapárt gyűjtése, plakáttervei és azok kihelyezése országszerte kissé kivette az aktuális vitorlájukból a szelet. Mindez – ahogy mondják – kommunikációs szempontból megnehezíti a dolgukat, nehezebben tudják elérni, hogy most nekik is adjanak pénzt egy hasonlóra.

Idén ugyanis nem csak a plakátok terveit várják a szervezők július 21-ig. A szokás szerint ősszel nyíló tárlat finanszírozásához magánszemélyek, vagyis az ARC-kiállításokat kedvelők segítségét is kérik. „Adj az ARC-ra” címmel indítottak nemzetközi közösségi finanszírozási kampányt az Indiegogo-n.

„Az ARC évről évre szűkülő támogatói bázist tudott összeszedni a piacról. Miközben az elmúlt 3-4 évben egyfajta reneszánsza van a plakátkiállításnak – egyre többen pályáznak és egyre többen kíváncsiak a művekre –, a piaci cégek, úgy tűnik, nem merik támogatni a kezdeményezést. Félnek a politikai retorzióktól, nem merik felvállalni azt a fajta szabadságot, politizálást, amit a kiállítás évről évre felmutat. Persze hivatalosan sehol nem hangzik ez el, de magánbeszélgetéseken nagyon is jellemző ez a magyarázat” – magyarázta a hvg.hu-nak Geszti Péter, miért van szükség a közösségi finanszírozásra.

©

Bakos Gábor hozzátette, hogy az ingyenes szabadtéri kiállítást eddig szponzorációból tudták finanszírozni. Most is próbálkoznak ezen az úton is, megkeresnek cégeket, ám számítanak arra, hogy az Indiegogón összejöhet pár millió forint.

Mint mondta, már most is van többmilliós támogatás mögöttük médiaszolgáltatásban, különböző termékekben, de a pályázathoz és kiállításhoz a bérleti díjakra, installációk költségeire, építésre és bontásra, őrzésre, szervezésre, higiéniai feltételekre, nyomtatásra, készpénzre van szükségük.

Az ARC és a Kétfarkúak egyébként együttműködnek az idei plakátkiállítás megrendezésében. Kovács Gergő pártelnök pályázott, sőt kiállító és zsűritag is volt már korábbi ARC-okon is. Idén is zsűritag lesz, de most különdíjat is felajánlott a kutyapárt. Sőt Kovács már most megosztotta a saját álmát a nyilvánossággal: egyszerre akar miniszterelnök, pénzügyminiszter és adóhivatal-elnök lenni.

A plakátkiállítás népszerűsítő kampánya elsősorban a neten zajlik, s arra épül, hogy korábbi pályázók, kiállítók (mint Kovács) elmondják a saját álmaikat. De itt is van egy csavar: egyfajta médiahekként maguk a szervezők raknak ki időnként ismert közéleti szereplők vélt álmairól fotókat.

Íme, például Habony Árpád vagy Simicska Lajos „magyar álma”:

©
©

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lassan nincs olyan üzletág, amelyben ne lenne játékos a TV2 tulajdonosa

Lassan nincs olyan üzletág, amelyben ne lenne játékos a TV2 tulajdonosa

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Ezermilliárd euró Orbánt is behúzta a klímavédelmi harcba

Ilyen a mamutagyar-vadászat sötét oldala

Ilyen a mamutagyar-vadászat sötét oldala

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Megbüntették a Gozsdu udvar biztonsági cégét

Tizenegy autó karambolozott az M1-M7-es kivezetőn, komoly a torlódás

Tizenegy autó karambolozott az M1-M7-es kivezetőn, komoly a torlódás