szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába kétszerezte meg a nézőszámát az elmúlt évben, még így sem nyereséges a mozi, ezért nem tudják kigazdálkodni a jelentősen megemelt bérleti díjat.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) közleményben jelentette be, hogy veszélyben a klasszikus, illetve a rendezvények alkalmával friss filmeket játszó Örökmozgó Filmmúzeum.
Az Örökmozgó vetítőterme
©

A közleményben azt írják, hogy a ManDA jogelődje tizenöt évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt-vel az Örökmozgó mozi használatáról az egykori teljeskörű felújítást beszámító, rendkívül kedvező feltételekkel. A szerződés azonban idén július 31-én lejár. A hosszabbításáról közel egy éve folynak a tárgyalások, amelyek eddig nem vezettek eredményre, így augusztus elsejétől kérdéses a mozi sorsa.

A tárgyalások eddig azért voltak sikertelenek, mert a tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj mintegy hétszeresét kéri, amit az intézmény nem tud kigazdálkodni, még úgy sem, hogy az elmúlt évben megkétszereződött a nézőszám. A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét.

A közlemény azonban úgy érvel, hogy az Örökmozgó Filmmúzeum üzemeltetése nonprofit tevékenység, a magyar mozgóképkultúra alkotásainak bemutatása törvénybe foglalt feladatuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában