szerző:
hvg.hu

A ráhangolódásban például a metál, a feladat elvégzésében a jazz segíthet - derül ki egy friss infografikából.

A Spotify által 2014-ben készített felmérésből kiderült, hogy az emberek 61 százaláka hallgat zenét munka közben, főleg két célból: így serkentik a munkakedvüket, és így fokozzák a produktivitásukat. A felmérés érdemi részéről ezúttal a Toggl blog készített infografikát, melyből kiderül, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, melyik stílusú dal szól a fülhallgatónkból.

©

A zene egyrészt motiválhat, megkönnyítheti az aznapi feladat elkezdését. Ilyenkor valami intenzívebb zenére van szükség, egyéni ízléstől függően. Lehet rap, metál vagy épp valamelyik Pharrell-, vagy Michael Jackson-dal is a nyertes, a lényeg, hogy a választott szám feldobja, energikusabbá tegye hallgatóját. Magyarán igazi "lélekemelő" legyen.

A másik fontos megállapítás, hogy bizonyos esetekben a zene a konkrét feladat elvégzésében, sőt a koncentrálásban is segíthet. Ilyenkor a nyugodtabb, monotonabb, instrumentális zenék működnek jól. A dalszöveg, vagy az adott számon belüli sűrű váltások elvonhatják a figyelmet, így egy bonyolultabb feladat elvégzéséhez a jazz, a komolyzene, a chillout vagy az ambient passzol. Nyugodtan elő lehet ilyenkor venni a Massive Attack, Bonobo vagy Brian Eno dalait is, de jöhet a videojátékhoz írt zene is, hiszen ezeket épp arra találták ki, hogy úgy serkentsék az agy működését, hogy közben nem zavarják a koncentrációt

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan munkaheyi feladatok, amelyekhez egyszerűen a lehető legnagyobb csend a legjobb zenei aláfestés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit