szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi nagy siker után idén is elindul a 100 szóban Budapest kezdeményezés, melyre bárki nevezhet, akinek van élménye, véleménye, izgalmas, vagy nagyon kifejező története a magyar fővárosról.

A Száz szóban Budapest pályázat idén is várja azok írásait, akik szívesen öntik szavakba - összesen százba -  a város iránti érzéseiket. A száz szavas megkötésen túl más formai követelmény nincs, a lényeg, hogy a mű valamit megfogjon a város számtalan hangulatából.

A pályázat, egy Chilében 15 éve népszerű, egész Santiagót megmozgató kezdeményezés magyarországi megvalósítása, melyet a Minspace nonprofit szervezet ültetett át magyar környezetbe.

Az ötletadó chilei versenyre évente több tízezer pályamű érkezik, és a lakosság úton-útfélen találkozhat a kiválasztott legjobb írásokkal, legyen annak szerzője nyugdíjas pedagógus, vagy akár aktív hentes. Az első, itthon megrendezett pályázatra összesen 738 pályamű érkezett; sikerült megmozgatni fiatalt és időset egyaránt, írások érkeztek 16 éves és 92 éves szerzők tollából egyaránt, a szervezők kaptak könnyes-bús, de kacagtató írásokat is, és a nyertes pályaművek is ezt a sokszínűséget tükrözték.

A 2014-es legjobb alkotásokat a Bálnában állították ki
©

Az itthoni projekt, ahogy tavaly, úgy idén is, nem csak a főváros lakóinak, hanem minden Magyarországon élőnek szól, legyen magyar vagy külföldi, sőt a Mindspace csapata a határon túli magyarokhoz is szeretné eljuttatni a felhívást.

Háromtagú zsűri fogja a pályaművekből a 12 döntőst kiválasztani. Tagjai a budapesti kulturális életben fontos szerepet játszó Winkler Nóra, Nagy Dániel Viktor színművész és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja. A díjátadó ünnepségre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Bálna Budapestben kerül sor, októberben.

Egyik kedvenc tavalyi szövegünk, Bauer Krisztina: Szerda c. írása
A hídon megállok. Nagyot slukkolok a Duna illatából. Biciklis csenget, elhúz mellettem, nem látsz, kiabálja. Igaza van. Már nyílnak a Gellért hegyen az orgonák is, alattam egy teherhajó úszhat, olajos füstöt eregetve. Remeg a vasszerkezet a villamosok súlyától. Rövidesen érzem a vásárcsarnok, a zöldségek és a húsok parfümőr által sem kikeverhető szagát. Az épület belseje maga a bábeli torony, a nyelvek keverése után. A galériára igyekszem, az orrom magabiztosan vezet, már sütik a lángost, kolbászt. A majoránna illata az útmutató kedvenc hurkasütőmhöz. A szokásosat, mondom, a mit adhatok kérdésre, nyújtom a pénzt. A csuklómra fűzött fehér botom a pultnak ütődik.

Pénznyereményben az első, második és harmadik helyezett részesül, ennek összértéke 150 ezer Ft. Mind a 12 döntős művet illusztrátorok színesítik, szakmai vezetőjük Simonyi Cecília illusztrátor. A 100 legjobb 100 szavas pályaműből pedig egy kiskönyv is készül. A szervező Mindspace csapata hagyományt kíván teremteni a Száz szóban Budapest akcióval.

Véssey Miklós, a tavalyi nyertes
©

Az elkészült pályaműveket erre az oldalra várja a Mindspace, de a történetek postai úton is elküldhetőek a következő címre: Lumen Kávézó, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2-3.

Tavaly a pályázattal párhuzamosan mi arról kérdeztük olvasóinkat, hogy három szóban mit gondolnak Budapestről. A beérkezett véleményekről ebben a cikkünkben olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Extravagáns és méregdrága egy aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága egy aranyozott karbon kerékpár

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról