szerző:
hvg.hu

A kétezres években mindenképp ő volt a kortárs könnyűzenei univerzum egyik legfénylőbb csillaga, az alábbi dalcsokor nagy része is erre az időre datálható. Egy Robbie Williams-koncert, az énekes karizmatikus előadásmódja, az állandóan újraértelmezett dalai miatt ugyanakkor ma is fontos esemény. Érdemes kilátogatni a Szigetre.

1. She’s The One (I've Been Expecting You, 1999.)

A „korcsolyás dal” eredetileg a World Party nevű együttes szerzeménye, de a Robbie Williams-átdolgozás tette világhírűvé. A második szólóalbumon szereplő, romantikus, fülbemászó ballada Angliában és szerte a világon a slágerlisták csúcsáig tört fel, illetve számos díjban (például a Brit Awards Év kislemeze díja) részesült.

Ez nagyban köszönhető a számhoz készült videoklipnek is, amelyben Robbie Williams jégtáncosként jelenik meg. Ha lehet hinni a mostani turné számlistáinak és a koncertekről készült videóknak, akkor a Sziget-koncerten is George Michael Freedom című dalával összemixelve hallhatjuk majd a She’s the One-t.

A Sziget közleménye

“A nagy érdeklődésre való tekintettel a  szervezők felhívják a érkező közönség figyelmét, hogy időben induljanak el, autó helyett mindenképpen használják a tömegközlekedési eszközöket. Sűrűbben és nagyobb kapacitással járnak a HÉV-ek, a mai napon 16 és 22 óra között a Hajógyári-szigetet a Jásza Mari térről a Batthyány térről és a Petőfi térről hajójárattal is meg lehet közelíteni vagy elhagyni, illetve érdemes a taxi szolgáltatásait használni.  A 6-os villamos éjszaka gyakrabban indul, és nagyobb kapacitású járművek közlekednek a 901-es és a 918-as éjszakai járatokon”

2. Rock DJ (Sing When You're Winning, 2000.)

A Rock DJ szintén feldolgozás: Barry White 1977-es dala, It's Ecstacy When You Lay Down Next To Me című száma alapján született, amiből leginkább a zenei alapokat és a dallamvezetést használták fel inspirációként. A dal a She’s The One-hoz hasonlóan, sikerét szintén a hozzá készült formabontó videoklipnek köszönheti, amiben Robbie Williams szó szerint kivetkőzik magából.

A klip végét, mikortól Williams leveti a bőrét, több zenecsatorna, köztük a Viva TV és az MTV is cenzúrázta. A VH1 csatorna saját stúdiófelvételekből álló videoklipjét használta a dalhoz. Más csatornákon nappal a vágott, éjszaka pedig a vágatlan verziót sugározták. A Rock DJ 2001-ben végül elnyerte az MTV Video Music Award Legjobb Speciális Effektnek járó díját. 2006-ban a nézők az MTV hetedik legütősebb videoklipjévé választották.

3. Kids (Sing When You're Winning, 2000.)

Williams és az ausztrál díva, Kylie Minogue közös dala eredetileg nem duettnek készült. A 2000 októberében debütált slágert Williams, és akkori producere, Guy Chambers írták Kylie Minogue számára, azonban a dal később olyannyira megtetszett Williams-nek, hogy elhatározta, duettet készít belőle Kylie-val. Megérte, mert a dal és a hozzá készült szexi videoklip nagy sikert aratott: azonnal a slágerlisták élén landolt.

Robbie Williams és Kylie Minogue csupán néhány alkalommal adta elő közösen a számot. A legismertebb ezek közül a 2000-es MTV Europe Music Awards-os fellépésük volt. Később a Top of the Pops című műsorban kétszer is elénekelték, egyszer pedig Williams egyik 2001-es manchesteri koncertjén. Ez persze nem zárja ki, hogy akár a mai koncerten is elhangozzon a sláger, mert Kylie Minogue-hoz hasonlóan, Robbie Williams is előszeretettel tűzi műsorra turnéin a dalt: Kylie szólóit ilyenkor valamelyik háttérénekese veszi át.

4. Supreme (Sing When You're Winning, 2000.)

A Supreme talán Robbie Williams egyik legnagyobb slágere, amely több taktusában is nagyon ismerős lehet, hiszen erősen idézi Gloria Gaynor I Will Survive című dalát. Erről maga az énekes is nyilatkozott: amikor Svájcban járt 1999 szilveszterén, minden turista ezt énekelte. A dal jellegzetes vonós instrumentális része a Címe ismeretlen című filmben szerepelt először.

A Supreme videoklipje szintén nagyon emlékezetes: egy brit Forma–1-es pilótának, Jackie Stewartnak állít emléket. Williams karaktere ebben egy kitalált figura, Bob Williams autóversenyző, aki Stewart riválisa. A klipben eredeti felvételeket gyúrtak össze újonnan felvett (és digitálisan régiesnek átdolgozott) jelenetekkel.

5. Feel (Escapology, 2002.)

Robbie ötödik lemeze, a 2002-es Escapology volt az utolsó, ami többmilliós eladott példányszámot tudott felmutatni az Egyesült Királyságban – részben ezen album felejthető középszerűsége játszott közre az énekes későbbi hanyatlásában. Ettől függetlenül máig az egyik legfelismerhetőbb Robbie Williams-szám a lemez elsőként bemutatott dala, az ízig-vérig ezredfordulós hangulatú, vonós-zongorás, grandiózus Feel.

A western-hangulatú, fekete-fehér videoklipben Williams ott folytatta, ahol Kylie Minogue-gal és Nicole Kidmannel abbahagyta – újabb szőke sztárt, ezúttal Darryl Hannah-t cserkészte be klipbeli párjának.

6. Tripping (Intenstive Care, 2005.)

2005 októberében atombomba robbant a poppiacon – a Depeche Mode nagy visszatérése (Precious) és az Arctic Monkeys színrelépése (I Bet You Look Good on the Dancefloor) mellett két félelmetesen fülbemászó dal uralta a slágerlistákat: Madonna Hung Up-ja és Robbie Williams Tripping-je. Robbie hatodik albuma, a 2005-ös Intenstive Care talán a brit énekes utolsó igazán izgalmas sorlemeze, a Tripping pedig tökéletes kivonata annak, amit ez az anyag kínálni tudott: ügyesen ötvözi a klubbarát elektronikát a jó értelemben vett pop-rock sémáival, és refrénjével már-már nevetséges módon biztat az együtténeklésre.

7. Bodies (Reality Killed The Video Star, 2009.)

A kóruskísérettel készült dal a brit sztár magabiztos visszatérése volt három év hallgatás után. A Bodies egy új korszak kezdetét jelentette Williams pályáján. A Popjustice nevű brit zenei honlap szerint: "A kislemez egy magabiztos, visszatérő single, amelyben nagy kórus kíséri az énekest. A dal jobb, mint a Let Me Entertain You, olyan jó, mint a Rock DJ, de nem éri el a Feel színvonalát.” A James Bond-filmekre hajazó videoklip különlegessége, hogy a brit énekes feleségével, a csodaszép török-amerikai származású színésznővel, Ayda Field-del szerepel, aki a klip forgatásakor még a barátnője volt, majd a klip forgatása után nem sokkal összeházasodtak.

A ma esti koncert várható számlistája Robbie Williams legutóbbi koncertjei alapján:

Let Me Entertain You, Rock DJ, Monsoon, Come Undone / I Still Haven't Found What I'm Looking For, The Road to Mandalay, Minnie the Moocher, Ignition, Better Man, Freedom / She's the One, Feel / Angels / Wonderwall / Supreme, We Will Rock You / I Love Rock 'n' Roll, Candy, Feel, Royals / Millennium / 99 Problems, Whole Lotta Love / Kids. Ráadás: Bohemian Rhapsody, Angels, My Way

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Irán kifelé erőt sugároz, de könnyen a Szovjetunió sorsára juthat

Irán kifelé erőt sugároz, de könnyen a Szovjetunió sorsára juthat

Jakab Péter a Jobbik új elnöke

Jakab Péter a Jobbik új elnöke

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

1100 ember halhatott meg, amiért leállították a német atomerőműveket

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Kisebbre nőtt a Ceausescu rémuralma alatt felnövő állami gondozottak agya

Kisebbre nőtt a Ceausescu rémuralma alatt felnövő állami gondozottak agya

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Bokorban is a régi polgármestert választották újra