szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fiatal alkotó rövidfilmje mellett a Kovács Patríciával és Gryllus Dorkával készült Mágnás Elza-filmnek is a rangos kanadai fesztiválon lesz a világpremierje.

Augusztus 27-én kezdődik a 39. Montreali World Filmfesztivál, Kanada kiemelkedő nemzetközi filmes seregszemléje. Az 1200 benevezett alkotásból összeállított rövidfilm válogatásba két magyar alkotást is meghívtak a szervezők.

A Hámori Gabriella, Lázár Kati és Máté Gábor főszereplésével készült Ál(l)omás című 13 perces alkotás nemzetközi premierje versenyen kívül lesz Montrealban. Vékes Csaba forgatókönyvíró-rendező rövidfilmje a bürokrácia legyőzésének bizarr története: Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és nehézségekkel szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa, ezért az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni.

Ál(l)omás
©

Az Ál(l)omás a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely produkciójában a Médiatanács Huszárik-pályázata támogatásával készült 2014-ben, operatőre Petrik András volt.

A vizsgafilmek versenyében mutatkozik be a fesztiválon Kovács István Betonzaj című rendezése. A félórás rövidfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x6-os képzésének első diplomázó osztályának egyik vizsgafilmje, alkotói Kovács István rendező, Gasztonyi Kálmán forgatókönyvíró, Dévényi Zoltán operatőr, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező.

A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány (Sztarenki Dóra), akinek nagy vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője (Mátray László) is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen.

Betonzaj
©

A Betonzaj a Filmalap támogatásával készült a Filmteam és az SZFE gyártásában a Filmfabriq és a Sparks koprodukciójában.

Ahogy a szervezők már korábban bejelentették, a montreali filmfesztivál játékfilmes versenyében lesz Szász Attila Félvilág című krimijének a világpremierje. A Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János főszereplésével készült film az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények