szerző:
Zalavári Noémi
Tetszett a cikk?

Félidőnél tart az M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor által rendezett Brazilok forgatása. A filmre mintegy 362 millió forint támogatást adott a filmalap, dacára annak, hogy M. Kiss elsőfilmes rendező. A színészgárdában vannak amatőr roma szereplők, feltörekvő fiatalok és jó pár ismert hazai színész, többek között Dobó Kata, Schell Judit, de feltűnik Gáspár Laci is. A forgatáson jártunk.

A Brazilokról azt mondják egy „etnomese” lesz. Története szerint egy kis vidéki településre, Acsára egy új, fiatal plébános érkezik (Bánki Gergely – Fehér Isten, A Niebelung-lakópark), aki elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhassanak a falu focibajnokságán. A tét nem kicsi, ugyanis a nyertes elutazhat Brazíliába. A történet amolyan lélekmelengetősen, viccesen meghatódós lesz, megfűszerezve az elmaradhatatlan szerelmi szállal.

Mindenhol filmesek

A Pest és Nógrád megye határán lévő Acsán elsőre nehezen találjuk meg a forgatási helyszínt, mert bárkit kérdezünk, az a válasz: „Filmesek? Hogy merre vannak a filmesek? Nem tudom. Itt most mindenhol filmesek vannak.”
Végül a falu szélén lévő futballpályán ütközünk a forgatásba. Ehhez mérten, sehol semmi árnyék, csak a tűző napon aszalódó stábtagokat látni mindenhol. Valószínűleg több az üres ásványvizes üveg a díszlet mögötti szemetesben, mint Acsa teljes lakossága háromszor.

Miközben M. Kiss Csabát várom, automatikusan kapargatni kezdeném a pálya szélén lévő korlátról a felpattogott festéket, de meglepve konstatálom, hogy ez díszlet. Amikor befut a rendező, rögtön kezdi mesélni, hogy több hónapon keresztül rengeteg helyszínt megnéztek az országban, de semelyik nem volt az elképzeléseiknek megfelelő. Így Acsa határában, a semmibe álmodott egyet a film látványtervezője, Valcz Gábor (Moszkva tér, Swing, Isteni műszak).
©

„Mikor kirúgtak az MTV-től ...”

M. Kiss Csabát az ország egyébként a televízióból ismerheti. Olyan közismert műsoroknak volt az arca, mint például a TV2 Naplója vagy a Szempont. A Brazilok alapjául szolgáló történettel is egy tévés munkája során találkozott.

„Még ’97-ben egyszer csináltam egy anyagot Sirokon, ahol a helyi roma focicsapat magát Braziloknak nevezte. Már akkor nagyon beindította a fantáziámat ez a történet, de hosszú évekig nem volt időm foglalkozni vele, aztán mikor kirúgtak az MTV-től, elkezdtem megírni.”
Azt mondja, az első verzió még nagyon kezdetleges volt, mert igazából azt sem tudta, hogyan kell forgatókönyvet írni. Nagy szerencséje volt hogy a film későbbi producere, Mécs Mónika (Csak a szél, Konyec) így is látott a könyvben fantáziát, és kapott segítséget Muhi Klára (Aglaja) és Huszár Péter (Argo) személyében a további forgatókönyv-fejlesztéshez.

A kreatív csapat végül annyira bízott a könyvben, hogy mertek egy nagyot álmodni, és tapasztalt rendező kollegákat is megszégyenítő összegre pályáztak a filmalaphoz. M. Kiss végül kapott egy társrendezőt Rohonyi Gábor (Konyec) személyében, aki szakmai kompetenciája okán biztosíték volt a filmalap számára.
Rohonyi azt mondja, mindketten tudták, hogy ez így nem lesz egyszerű menet. Ezért még a forgatás kezdete előtt leültek megbeszélni a szabályokat. „A lényeg az, hogy nincs főrendező, hanem – és ezt őszintén mondom – mindketten alárendeljük magunkat a filmnek.” Szerinte M. Kiss egyébként  nagyon ügyes, és amiben szakmailag  hiányt szenved, azt a lelkesedésével kompenzálja, folyamatosan fejlődik.
©

A stáb tagjai könnyezve nézték

Az átállások között kamasz roma fiúk rohannak a díszlet egyik végéből a másikba. Egyikük érdeklődve odajön és kérdezi, ki vagyok, mit csinálok itt. Kiderül, ő a főszereplő, Lakatos Erik. Mécs Mónika meséli később, hogy különösen nagy figyelmet fordítottak az amatőr színészek kiválasztására. Szinte mindegyikük nehéz körülmények között él. Nagyon tehetséges fiatalok, akik rengeteget dolgoznak azon, hogy ki tudjanak törni. A legtöbben már a film forgatása előtt is tagjai voltak valamilyen tehetséggondozó programnak. Az amatőr színészek miatt nem zökkenőmentes a forgatás, de elképesztő utat járnak be a gyerekek a filmben. Volt példa rá, hogy az egyik jelenet olyan erősre sikerült, hogy a stáb tagjai könnyezve nézték végig – meséli a producer.

Ez nem véletlen, ugyanis jó néhány hónappal a forgatás kezdete előtt komoly felkészítő tréningeken vettek részt a fiatalok. Földessy Margit, Nyári Oszkár, Horváth Kristóf színészmesterségre, Bánfi János edző focira tanította őket.

„Van, amikor a két rendező ellentétes instrukciót ad”

Ottjártunkkor Farkas Franciska és Dóra Béla közös jelenetét vették fel. Farkas elmondja, eleinte modellkedett, szociális munkásként, jeltolmácsként dolgozott, aztán egyre több színházi és filmes felkérés érkezett. Első nagy filmszerepét 2014-ben kapta meg a Viktória – A zürichi expressz című filmben. Ezen a nyáron a Brazilok mellett az HBO új, saját gyártású sorozata, az Aranyélet forgatásán is részt vett. Dóra Béla ötödéves a Színművészeti Egyetemen, és – ugyan gyerekként – játszott már a Sorstalanságban, mégis első filmesnek nevezi magát.

A film egyik szerelmi szála kettejük között szövődik. Rozi egy nehéz körülmények között élő roma lány, aki egyedül neveli a testvéreit, de szeretne valahogy kitörni a nyomorból. Török pedig a helyi kemény fiúk gangjének vezére és a nagyhatalmú alpolgármester fia. Török a filmben hatalmas változáson megy keresztül. Dóra Béla azt mondja, a legnehezebb számára ennek a karakterfejlődésnek a technikai megvalósítása volt.

Mindketten hozzáteszik, sokat nevetnek azon, hogy olykor a jelenetek végén kis csúszással mind a két rendező odamegy hozzájuk, és sokszor ellentétes instrukciókat adnak. Az „egyikük pl. azt mondja, hogy gyorsabban a másik meg, hogy lassabban”. Komoly probléma szerencsére ebből még sosem volt.

M. Kiss végig bízott magában

M. Kiss azt mondja, ő ugyan folyamatosan bízott magában, de így a forgatás közepén azért örül, hogy ott van vele Rohonyi Gábor is. Úgy érzi, jó munkát végeznek együtt, és sikerül létrehozniuk azt a kicsit mesés, de legalább annyira valóságos világot, amit a legelején elképzelt. Egy olyan világot, ahol bármi megtörténhet, ha az ember küzd érte, és a jók elérik céljaikat. Reméli, hogy a Brazilok valamennyire hozzájárul majd az országban feszülő etnikai problémák megoldásához. Mert szerinte ezekről a problémákról beszélni kell. Ha nem tesszük, minden marad a régiben.

Az alkotók
A filmben fiatal színészek – Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla –, ismert színészek, többek között Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit, Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel: Lakatos Erik, Nagy Norbi, Pászik Cristopher, Lakatos Csaba és Lakatos Renátó. A Brazilokban Gáspár Laci is feltűnik, az énekes önmagát alakítja. A Brazilok forgatókönyvét M. Kiss Csaba, Muhi Klári és Huszár Péter írta. A filmet M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor rendezi. Az operatőr, Réder György a producere Mécs Mónika és Mesterházy Ernő, gyártója pedig M&M Film.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!