szerző:
MTI

A Nielsen 30 ezer fős kutatása szerint a magyarok 10 százalékponttal jobban bíznak a reklámokban, mint az átlag európai. Bár a kérdőívet kitöltő magyarok 45 százaléka állítja csak, hogy bízik a tévéreklámokban, 54 százalékukat ösztönözték cselekvésre a televíziós hirdetések.

Az európai átlagnál Magyarországon 10 százalékponttal nagyobb azok aránya, akik bíznak a reklámokban, ugyanakkor túlnyomórészt továbbra is a barátok és rokonok ajánlása a leghitelesebb reklám - derül ki a Nielsen legfrissebb felméréséből.

A piackutató cég felmérése 19 különböző reklámforma iránti bizalmat vizsgálta 60 ország 30 ezer internethasználója körében.

©

Az összegzés szerint amennyiben reklámokról van szó, a magyarok 80 százaléka ismerőseit vagy családtagjait tekinti hiteles információforrásnak, ami 3 százalékkal alacsonyabb, mint a globális átlag. A magyar vásárlók 68 százaléka a vállalatok, márkák saját weboldalaiban bízik, 62 százalékuk más fogyasztók online posztjaira támaszkodik, valamint 56 százalék azok aránya, akik valamely médiumban olvasott vagy hallott szerkesztőségi véleményt tartanak hitelesnek. 

A magyar válaszadók 54 százaléka a márka által szponzorált reklámokban, 55 százalékuk a megrendelt emailben bízik, és csupán a megkérdezettek 47 százaléka véli úgy, hogy az online keresőkben, illetve a termék tévéműsorban való megjelenítés hiteles. 

A felmérés rámutatott arra is, hogy a bizalom és a reklámok hatására történő cselekvés is összefügg: Magyarországon az újságokban és tévében látható reklámok ösztönöznek cselekvésre több fogyasztót, mint ahányan bíznak bennük. Újságok esetében 50 százalék bízik a reklámokban, de 55 százalék az aktivizálódók aránya, tévénél 45 százalék bízik, 54 aktivizálódik. 

A Nielsen szerint a kevesek által hitelesnek tartott formátum - így például a közösségi oldalakon megjelenő reklám - mégis azért ösztönözhet vásárlásra, mert az online és mobil formák rendkívüli módon megkönnyítik a fogyasztók számára, hogy villámgyorsan reagáljanak egy reklámra. 

A fizetett online és mobil reklámok iránt viszonylag stabil a bizalom 2013 óta. Világszerte a válaszadók közel fele bízik az online videó reklámokban, csakúgy, mint két éve, az online keresőkben megjelenő reklámokat ellenben csak 47 százalékuk tartja hitelesnek, ami két százalékos csökkenés 2013-hoz képest. 

A felmérés rámutatott arra is, hogy az online formátumok terjedése nem rombolja a hagyományos csatornák iránti bizalmat, a tévé, az újságok és a magazinok továbbra is a fogyasztók többsége által hitelesnek tekintett reklámhordozók. Világszerte a válaszadók 63 százaléka nézi bizalommal a tévéreklámokat, 60 százalék tartja megbízhatónak az újságokat és 58 százalékuk a magazinok hirdetését, ami csupán 2 százalékkal alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Elutasították a fegyverrel szökő eltélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő eltélt panaszát

Videó: már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó