szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szerdai gyerek és a Liza, a rókatündér mellett egy friss rövidfilmet, valamint több klasszikust – köztük a Vili, a veréb című animációs filmet – is levetítenek a 25. cottbusi filmfesztiválon.

A 25. jubileumát ünneplő fesztivál a kelet-európai filmek rangos seregszemléjének számít, az idei programba összesen hét filmalkotás érkezik Magyarországról.

A játékfilmek versenyébe 12 alkotás kapott meghívást, köztük két elsőfilm Magyarországról: Ujj Mészáros Károly hazai mozikban kiemelkedő sikerrel szerepelt Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjátéka és Horváth Lili szerelmi háromszög drámája, a Szerdai gyerek, melyet decembertől láthat a magyar moziközönség. A díjakról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja Aida Begić, a Cannes-ban díjazott című film író-rendezője.

Liza, a rókatündér
©

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István berlini Ezüst Medvével díjazott, Európa-filmdíjas Édes Emma, drága Böbe című filmjét a különprogramban tűzik műsorra. Az Oscar-díjas magyar rendező a MasterTalks című szakmai beszélgetés vendége lesz.

A gyerekfilmeket felvonultató programban vetítik Pejó Róbert Mancs című filmjét, mely nemrég elnyerte a chemnitzi Schlingel fesztivál fődíját és megjelent DVD-n Németországban. A magyar animáció örökzöld alkotásainak egyike, Gémes József Vili, a veréb című filmje is műsoron lesz Cottbusban, míg Miklósy Zoltán Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című animációs filmje a Spektrum-válogatást gazdagítja.

Szilágyi Fanni egy felnőtté válás történetét mindössze 13 percben bemutató Kamaszkor vége című vizsgafilmje a rövidfilmes mezőnyben indul. A Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem produkciójában készült alkotás a Friss Hús rövidfilmszemlén elnyerte a legjobb fikciós film díját, majd a világhírű torontói filmfesztiválon volt a nemzetközi premierje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt