szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rosen und Flieder (Rózsa és orgona) című, 1918-ban készült festményt nemrég a Van Ham kölni aukciósházhoz adták be, amely sziszifuszi munkával kiderítette, hogy a képet 1936-ban lopták el egy berlini raktárból, a nácik elől New Yorkba menekülő zsidó házaspár külföldre szállítandó holmijai közül.

Csaknem 80 év után, egy aukciósház éberségének köszönhetően visszakerült a törvényes örökösökhöz Lovis Corinth (1858-1925) német festő egy képe, amelyet egy nácizmus elől Amerikába emigráló zsidó házaspártól loptak el költözés közben.

A Rosen und Flieder (Rózsa és orgona) című, 1918-ban készült festményt nemrég a Van Ham kölni aukciósházhoz adták be, amely sziszifuszi munkával kiderítette, hogy a képet 1936-ban lopták el egy berlini raktárból, a nácik elől New Yorkba menekülő zsidó házaspár külföldre szállítandó holmijai közül. Az aukciósház önerejéből kutatta fel az egykori tulajdonos Amerikában élő leszármazottait, akik semmit sem tudtak a festmény létezéséről, így arról sem, hogy igényt támaszthatnak rá. 

Az aukciósház közvetítésével egyezség jött létre az eddigi birtokos és az örökösök között arról, hogy 70 x 60 centiméteres, becslések szerint 100-150 ezer eurót (31,5-47,5 millió forint) értékű képet elárverezik, és a bevételt elosztják egymás közt. 

Corinth a német impresszionizmus egyik fő képviselőjeként ismert. Művészete több stílusfordulatot tartalmaz, legkorábban naturalista stílusban festett, majd az impresszionista és az expresszionista irányzatot ötvözte.

 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a lélegeztetőgépre kerültek 60 százaléka meghal

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a lélegeztetőgépre kerültek 60 százaléka meghal