szerző:
B.N.
Tetszett a cikk?

Mandzsettagombtól bögrén, jegyzeteken és szerzői példányokon át kiadatlan versekig összesen 113 tételt bocsátott árverésre a költő eladósodott özvegye csütörtök este. Licitálás nem volt sok. Faludy Fanny arra a kérdésre, hogy mi lesz a most szétszóródott és az el nem kelt tárgyak sorsa, nem tudott válaszolni.

Az ötezertől 1,5 millió forintig beárazott tárgyak többsége vételi megbízással került ismeretlen új tulajdonoshoz. Vagyis nem hágott tetőfokára az izgalom a Pintér Aukciósházban. A jelenlévő pár tucat vásárló nem emelgette őrült módjára a tárcsáit és a megbízó így majdnem az összes eladásra kínált tárgyat a kikiáltási összegért vásárolhatta meg. A meghívóban álló „hazai irodalmi-, közéleti- és képzőművészeti élet neves” képviselői valahol szintén elmaradtak. Az árverés hangulata inkább szürreális temetéssel összemosódott lassan folydogáló iskolai évzáróhoz hasonlított, amire meghívták Gerendás Pétert is.

Faludy György ingje, amiben megkérte Fanny Asszony kezét, Faludy György öve, amiben a Playboy-interjú fotózásán szerepelt, Faludy György szőnyege, amin Göncz Árpád lépkedett. A költő kaliberét és zsenijét ismerve zavarba ejtő történetről volt szó. A tételek pörgését például a kiadatlan verseknél felolvasás lassította, az abszurd hangulat részeként alkoholt vagy szexualitást érintő részeknél modorosan kikacsintós, mókázós hangsúllyal. Akciót tízezer forintos tételemelkedések jelentettek. Hivatalos iratok, pár kézirat és személyes tárgy kúszott így a duplája fölé.

A bordó bögre például ötezerről 12 ezer forintra, egy kanadai bevándorlást azonosító kártya tízezerről 42 ezer forintra, egy kék sétaesernyő – a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) képviselőinek licitje révén – tízezerről húszezer forintra ment fel, de például egy Faludynak címzett Demszky Gábor levél is húszezer forintot ért az új gazdájának. Faludy egy szamovárjáért 42 ezer, egy sakk készletéért pedig hetvenezer forintot fizettek.  A hangsúlyosabb összegekért eladásra kínált jegyzetfüzetek, a Kossuth-díj vagy a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje viszont nem került új tulajdonoshoz.

Faludy Fanny azt mondta, elégedett az eredménnyel.

Szórványos milliók

Faludy sokfelé élt, az emigrációkban szétszóródott életműről van szó. A költő a könyvtárát még életében az Országos Széchenyi Könyvtárnak (OSZK) adta el, itt találhatóak és kutathatóak kéziratai és levelezései is. Az OSZK nem vett részt a mostani árverésen, de öt tételre védettséget kért (vagyis ezek a tárgyak valószínűleg kutathatóak maradhatnak). Kéziratok, fotók, hangfelvételek a most pár tétel erejéig beszállt PIM-nél találhatóak még.

Faludy Fanny a nála összegyűlt tárgyakkal kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, az árverés során befolyt összegből emlékszobát, méltó helyszínt szeretne létrehozni, „ahol bemutatható, kutatható lesz Faludy fantasztikus szellemi öröksége”. Az özvegy adósságának elhúzódó történetét, a pereskedését a múzeumnak szánt helyiségek bérléséről a Ferencvárosi Önkormányzattal évek óta nyomon lehet követni, megegyezés egyelőre nincsen a felek között.

Kérdésünkre az özvegy azt mondta, a körülbelül tízmillió forintos tartozást a most befolyt összegekből fedezné – de hogy mi lesz a vevő nélkül maradt tárgyakkal, vagy hogyan kerülnek össze az új tulajdonosokhoz került anyagok és lesz-e valaha emlékszoba, mind kérdés maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Pálinkás József: "A Fidesz fél a választásoktól"

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet