szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhunyt hétfő reggel Michel Galabru francia színész. A magyar tévénézők elsősorban a hatvanas-hetvenes években forgatott csendőr-vígjátékokból ismerhették: ő alakította Jeromos Gabaj főtörzsőrmestert, és Louis de Funès volt az egyik társa, illetve időnként a felettese a sorozatban. Michel Galabru 93 évet élt.

A Le Figaro szerint a színészt álmában érte a halál hétfő reggel, mást egyelőre nem tudni halála körülményeiről.

©

Michel Galabru 1922. október 27-én született Marokkóban. A Wikipédián található filmográfia szerint 1948-ban forgatta első filmjét, és többször kamera elé állt még 2000 után is.

Itthon alig van olyan filmes csatorna, ahol ne vetítették volna már legalább egyszer a Saint Tropez-i csendőrökről forgatott retró vígjátéksorozatot. A francia riviéra kissé habókos csendőreinek főnöke hol Michel Galabru, vagyis Gabaj főtörzsőrmester, hol pedig egy másik komikus, Louis de Funès, vagyis Lütyő őrmester volt. A filmek poénjait a fanatikusok kívülről fújják már, valamiért mégis jólesik időről időre megnézni valamelyik részt.

Például azt, amikor nyugdíjazzák a csendőröket, de újra uniformisba bújnak, és hatástalanítani próbálnak egy nukleáris rakétát. A műveletet azonban kis híján megakadályozza egy nem várt féltékenységi roham.

A csendőrsorozat másik főszereplője, Louis de Funès 1983 januárjában hunyt el Franciaországban, 68 évesen. 2004-ben, 84 évesen hunyt el Jean Lefebvre, aki a magyar fordításban Fütyeszként emlegetett, a többieknél is kissé kelekótyább csendőrt játszotta. Nem él már a többi egyenruhás sem a sorozatból.

Idén lesz viszont 89 éves Claude Gensac, aki több részben is Lütyő feleségét, Ludovikát alakította. Májusban tölti be 77. életévét France Rumilly, aki a közlekedési szabályokra fittyet hányó apácát játszotta: Clothilde nővér mindig jó helyen, jó időben jelent meg autóval vagy motorral, és autóversenyzőket meghazudtoló módon volt képes célba érni.

Michel Galabru A bíró és a gyilkos című filmben nyújtott alakításáért 1976-ban elnyerte a legjobb színésznek járó César-díjat. Színpadon tavaly novemberig játszott, akkor fáradtságra hivatkozva le kellett mondania a szereplést. Élete utolsó éveit két haláleset árnyékolta be: 2014 októberében elvesztette testvérét, Marcot, aki író és színész volt, tavaly augusztusban felesége, Claude hunyt el Parkinson-kórban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!