szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Duna eurovíziós válogatója, A Dal ötödjére kerül a képernyőkre szombattól kezdődően. A zsűribe Pierrot mellé csatlakozott Zséda, Frenreisz Károly és Both Miklós, a készítők pedig új különdíjakkal és ingyenes szavazással újítottak 2016-ra. Bemutatjuk, mely előadókkal indul az idei dalverseny.

Rekordszámú, összesen 372 darab nevezés érkezett A Dal 2016-ba, ezt később a tíztagú szakmai előzsűri harmincra csökkentette. A három elődöntő és a két középdöntő után a február 27-i döntőbe nyolcan kerülnek, ekkor dől el, melyik dal képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon májusban, Stockholmban.

Az eddigi Akusztik verseny mellett két különdíjat is bevezetnek: A Dal 2016 felfedezettjét a négy zsűritag, A Dal 2016 legjobb dalszövegét pedig a zsűri és az online szavazók közösen választják meg. A jelölt dalokból remixverseny is indul, a beérkezett alkotások közül a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja majd ki a legjobbat.

Harsányi Levente és Tatár Csilla, a két műsorvezető
©

A két műsorvezető Tatár Csilla és Harsányi Levente, míg a négy zsűritag Zséda, Pierrot, Frenreisz Károly és Both Miklós lesz. Idén teljesen ingyenes lesz a szavazás, amit A Dal applikáción, illetve az adás ideje alatt A Dal 2016 honlapján lehet megtenni, de megmarad a hagyományos sms-szavazás is.

A január 23-i első elődöntő versenyzői:

1. Benji – Kötéltánc

2. ByTheWay – Free to Fly

3. Egy Másik Zenekar – Kéne közös kép

4. Freddie – Pioneer

5. Mohamed Fatima – Ott leszek

6. Mushu – Uncle Tom

7. Odett – Stardust

8. Tolvai Reni – Fire

9. Török Jázmin – Power of Love

10. Veres-Kovács Petra – Singing Peace

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában