szerző:
hvg.hu

A Kávé és cigaretta, a Rekviem egy álomért és A pankrátor kellékese számolt be a titkokról, milyen készítmények helyettesítik a különböző tudatmódosítókat a moziban.

A cigaretta filmbeli helyettesítése persze viszonylag új probléma - a kilencvenes évek végéig nem kellett ilyesmivel vesződni, egyszerűen szóltak egy dohánygyárnak, akik küldtek egy nagy csomagot, és már szívták is a színészek. Ma azonban már több amerikai tévécsatorna tiltja a dohányzás megjelenítését, ezért sokan teljes egészében mellőzik a cigarettázó karaktereket a filmjeikből.

Aki viszont nem szeretne lemondani a sűrű füst erős vizuális hatást kiváltó látványáról, annak léteznek alternatív megoldások. Jeff Butcher kellékmester több mint 60 filmben és tévésorozatban dolgozott már, az Upvotednek pedig kifejtette a szakma titkait.

A nyolcvanas években például nagyon könnyen adták magukat a dohánygyárak egy kis termékmegjelenítésért cserébe: "Emlékszem, a Mystery Train forgatásához kaptunk egy nagy karton cigit, aztán el is szívtuk az egészet".

Később azonban bonyolódott a helyzet, 1998-ban ugyanis az államok és a dohánygyárak közti megállapodás értelmében betiltották a cigaretták termékelhelyezését, az egészségügyi aktivisták közbenjárásának köszönhetően pedig egyre több "dohánymentes" film készül, főként a korhatáros alkotások esetében.

Mivel egy-egy jelenetet több tízszer is felvehetnek, még az amúgy dohányzó színészek is sokszor döntenek úgy, hogy valamilyen alternatívát használnának a forgatás során. Butcher elmondása szerint a legtöbben növényi eredetű, dohány- és nikotinmentes készítményt használnak, a Mad Men szereplői például nagyjából 200 ezer szállal szívtak már el a kellékes kedvenc márkájából, ami függőséget nem okozó növényi származékokból készül.

Liam Neesonnel a Non-stop forgatásán dolgozott együtt Butcher, aki szerint a színésznek allergiája miatt kellett speciális megoldást találni, így végül kamillateát sodortak be neki. Van, amikor szerződésben rögzítik a cigizéssel kapcsolatos dolgokat: a Léon, a profi forgatásakor Natalie Portman még csak 12 éves volt, ezért szülei írásba foglaltatták, hogy a lány karakterének a film során összesen 5 szál cigaretta lehet a kezében, nem mutathatják szívás és kifújás közben, valamint a karakternek le kell szoknia a dohányzásról a cselekmény közben.

Natalie Portman

De nemcsak a sima dohányt kell valamivel helyettesíteni a filmekben, eggyel nagyobb problémát jelent a különböző kábítószerek megjelenítése. Butchernek nem más, mint James Franco ajánlott egy olyan boltot, ahonnan a fűhöz nagyon hasonlító, de teljesen legális növényszármazékokat lehet rendelni, Legal Buds néven. Ilyet használtak többek közt az Ananász expressz vagy a Beépített hiba című filmekben.

Butcher a Hétmérföldes szerelem című vígjáték esetében használt legális fűalternatívát, amiből elmondása szerint maga is hatalmas mennyiséget szívott, de nem érezte, hogy tudatmódosult állapotba került volna. Ellenben a film főszereplőjével, Drew Barrymore-ral: "Elszívta, és elkezdett furcsán viselkedni. Odajött a rendező, pánikolva, hogy csináljak már valamit, ez teljesen betépett. Szerintem csak megjátszotta".

A kokain helyett a kellékes általában inozitol-port használ, ami egy "nem hivatalos B-vitamin", enyhe stresszoldó és - nagyobb adagban - felpörgető hatással. Utóbbit azonban Butcher elfelejtette elmondani Mickey Rourke-nak, amikor A pankrátort forgatták, a színész pedig egyből bepánikolt, amikor érezni kezdett valamit: "Szorongásom van, és csak most mondod?".

Más kellékesek azonban gyakran teljesen hatás nélküli hozzávalókkal helyettesítik a kokaint, például porcukorral, tejporral vagy szódabikarbónával.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban