szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A washingtoni magyar nagykövetségen vasárnap ünnepélyesen letette a magyar állampolgársági esküt Desmond Child. Újdonsült honfitársunk az egyik legismertebb popdalszerző, az ő nevéhez fűződik többek között Bon Jovi, Robbie Williams, Shakira, és Katy Perry több slágere, de ő írta a Livin' La Vida Locát is. Mutatunk néhány – most már – magyar slágert.

„Megígérem, az is az esküm része, hogy elmegyek Magyarországra, és segítek a magyar zenészeknek. Tapasztalataimat megosztva mindent elkövetek azért, hogy a magyar zene a világ élvonalába kerüljön" – mondta a világhírű zenész és dalszövegíró az MTVA tudósítójának. (Mozgóképes tudósítás a ceremóniáról itt.)

„19 éves korom óta járok Magyarországra. Apám körbevitt egész Budapesten, voltunk a Gellért fürdőben, és élveztük a cigányzenészek gyönyörű hegedűjátékát” – tette hozzá.

Desmond Child 1953-ban az Egyesült Államokban született, Floridában. Édesanyja kubai származású énekesnő, édesapja pedig báró Márfy Sándor volt. A Budapesten született nemes ízig-vérig magyar úr volt. A művész több mint negyven éve zenél, de dalszövegíróként aratta legnagyobb sikereit.

A zenész 2008 óta tagja a Los Angeles-i Dalszövegírók Hírességek Csarnokának, nem titkolt szándéka, hogy ugyanilyet hoz létre Budapesten a világhírű magyar zenészeknek.

Dalai 300 millió eladott lemezen hallhatók világszerte.

Íme, ízelítőül néhány szerzeménye. Ugye, hogy mindegyik ismerős?

A KISS zenekarnak több dalt is írt. (Mellesleg annak alapítója, Gene Simmons Chaim Witz néven született Izraelben, magyar zsidók gyermekeként.) Talán ez volt a legnagyobb közös slágerük (több mint 1 milliót adtak el belőle 1979-ben):

Bonnie Tyler 1986-os slágere, az If You Were a Woman szintén az ő nevéhez kötődik:

1988-os Bon Jovi-sláger:

1993-ban erre az Aerosmith-dalra őrült meg a világ:

Shakirának ezt a dalt írta 1993-ban:

Robbie Willamsszel ezt követte el:

Talán a legnagyobb sláger az amúgy is impozáns életműből a Draco Rosával közösen írt dal:

2008-ban Katy Perrynek írt dalt Andreas Carlssonnal:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti