Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Egy szuperhősfilm-paródiának álcázott szuperhősfilmet hozott össze Ryan Reynolds és csapata – a több mint 10 éve tervezgetett moziban mindenki megkapja a magáét: a rekordgyorsasággal röpködő poénok simán betalálnak az átlagnézőnél, de a képregények elszánt rajongóinak is bőven tartogat meglepetéseket a film. A futószalagon érkező szuperkarakterek után kifejezett jól jött már egy ilyen szókimondó antihős.

Negyedik fal lebontása a negyedik fal lebontásában? Az már tizenhat fal!” – mondja szó szerint kikacsintva a vászonról a Ryan Reynoldsot játszó Deadpoolt játszó Ryan Reynolds egy olyan formabontó képregényfilmben, aminek egyszerre a veszte és a legnagyobb erénye is az, hogy sosem látott öniróniával áll hozzá az egész szuperhős-őrülethez.

Akiben egy pillanatig is felmerülne, hogy az Y generációs iróniától amúgy sem idegenkedő Marvel legújabb mozihőse, Deadpool egy valamennyire is komolyan vehető filmet fog szállítani, azt már a kezdő stáblista helyre teszi. A szokásos névsor helyett olyanok hangzanak el, hogy „főszerepben: egy istenverte barom, egy jó csaj, egy brit főgonosz, egy zavart tini és egy animált karakter, rendezte: egy túlfizetett idióta” – mindeközben pedig szól az Angel of the Morning.

©

Az egész a 2009-es X-Men kezdetek: Farkas című borzalommal kezdődött, ami annyira sikertelenül nyúlt mind Farkas (Wolverine), mint Deadpool karakteréhez, hogy azóta mindkettő kapott új különálló filmet. Ehhez képest a Deadpool-mozi több mint tíz évet töltött a fejlesztési pokolban, stúdióról stúdióra, készítőről készítőre vándorolva, majd végül 2011-ben került Tim Miller, egy rendezői tapasztalattal nem rendelkező vizuális effekt-mágus kezébe a projekt.

Nem csoda, ha valaki el van tévedve a Marvel-univerzumban, a Deadpoolról annyit érdemes tudni képregény-szűz szemnek, hogy ez nem a Disney-féle bosszúállós-galaxis őrzőis világba, hanem abba a Fox-féle univerzumba tartozik, ahová az X-Men-filmek, valamint a rosszabbnál rosszabb Fantasztikus négyes-mozik.

Deadpool látszólag semmiben sem különbözik egy random szuperhőstől: egy problémákkal küszködő átlagember egy beavatkozás során mutálódik, a folyamat során pedig szupererőkkel ruházódik fel. Van az életében egy nő, akit meg kell menteni, és egy ellenség, akivel szemben bosszút fogad – e két dolog végrehajtásáért pedig mindenre képes.

Valójában azonban nem is állhatna messzebb a hagyományos szuperhős-képtől a karakter. A minden társánál fiatalabb, mindössze 1991-ben megalkotott Deadpool az Új mutánsok egyik füzetében tűnt fel, mint főgonosz, de a későbbi kiadásokban már egy sokkal szimpatikusabb antihősként mutatkozott. Az állandóan pofázó, káromkodó és a brutális igazságosztást kedvelő különc karakter nagyon rövid idő alatt érte el a kultstátuszt a rajongók körében, köszönhetően részben a negyedik fal áttörésének, azaz a képregények oldalairól egyenesen az olvasókhoz címzett kiszólásainak.

Morena Baccarin és Ryan Reynolds
©

Ryan Reynolds pedig, aki a kezdetektől fogva szívügyének tartotta a projektet, totálisan azonosult ezzel az elmebeteg karakterrel. Sőt, annyi önreflexív utalás történik magára Reynoldsra és az ő korábbi filmjeire, hogy igen nehéz különválasztani a színészt és a karaktert – ami egy ilyen elborult szatírában még el is fér. A szintén Reynolds által szétbarmolt Zöld lámpást osztó idézetek mellett még azt is megkérdőjelezi egy jelenetben Deadpool, hogy miért érdemel ő egyáltalán saját mozit? Szerencsére ezt a kérdést nekünk nem kell megismételnünk.

Bár a sztori elég szórakoztató ahhoz, hogy ne legyen nagyon idő ezen gondolkodni, de azért érdemes felvetni, hogy mi a célja a készítőknek ezzel a filmmel? Mert ahhoz nem fér kétség, hogy az egész szuperhős-dilit figurázza ki, a rájuk költött iszonyat büdzsékkel, az egysíkú karaktereikkel és az öncélú gyilkolászásukkal együtt, de végeredményben a Deadpool is pont ugyanazt a hatást fogja elérni, mint kritizált társai: a képregény rajongói súlyos dollárokat fognak rá költeni, szép bevétellel végez, és – ahogy azt már a premier előtt bejelentették – készül a folytatás.

Ez a kettősség az, amiért az önfeledt szórakozás mellett némi kétely is felmerülhet a nézőben jó pár jelenetnél: most ez gúny vagy komoly? Deadpool ugyanis szépen beszól Hollywood szexizmusának, miközben egy épkézláb női karaktert nem tud felmutatni, aki egynél több dimenzióval rendelkezne. Ügyesen elironizál a kötelező love storyn, miközben kemény perceket tölt romantikusnak szánt jelenetekkel.

Az egyetlen szerencséje, hogy közben tényleg olyan nagy baromság az egész, hogy öröm nézni. Az X-Men mutánsainak központjául szolgáló hatalmas X-birtokon például mindig csak két hős, Kolosszus és Negaszonikus Tini Torpedó tartózkodik – utalva arra, hogy a többi képregény-mozihoz képest szerény költségvetésbe nem fértek bele a sztárkarakterek. Amikor Kolosszus azzal fenyegeti Deadpoolt, hogy meglátogatják a Professzort, a piros-fekete ruhás hős így felel: „Stewartot vagy McAvoyt? Mindig belezavarodok ezekbe az idősíkokba”.

Negaszonikus Tini Torpedó és Deadpool
©

Abban is különbözik a szokásos szuperhős-felhozataltól a Deadpool, hogy miközben folyamatosan Oscar-díjas színészek kötnek ki egy-egy Marvel-karakter szerepében, itt aztán tényleg nincs sztárparádé. Ryan Reynolds előtt le a kalappal, látszik rajta, hogy hozzánőtt Deadpool, de a többiek csak az irónia-faktort figyelembe véve értékelhetőek, úgy viszont teljesen jól működnek: A Szilícium-völgyből ismert T.J. Millernek most kevesebb jó poén jutott, de azért hozza a formáját, a Homeland Morena Baccarinjáért tényleg érdemes harcolni, Ed Skrein pedig hatásos, mint őrült főgonosz.

Ahol a hihetetlenül generikus, szúnyogirtó reklámba illő filmzene (amit egyébként a tavalyi Mad Maxben zseniális munkát végző Junkie XL hozott össze) cserben hagyja a filmet, ott az elhangzó dalok kárpótolják: a már említett Angel of the Morning mellett egy ikonikus Salt-N-Pepa is elhangzik, és Deadpool Wham!-mániája is hallható nyomokat hagy a történetben.

És bár Wade Wilson néven anyakönyvezett Deadpool a történetben szinte minden szervét illetően küzd a rákkal, a film legnagyobb rákja a magyar nézők számára a szinkron. Az már a magyarul szóló előzetes után is egyértelmű volt, hogy sikerült a lazaságot olcsó lazáskodásra cserélni, és az iszonyat cool helyzetekből kihozni valami igazán kínosat. Külön idegesítő voltak a teljesen fantáziátlan és/vagy jópofáskodóan túlgondolt káromkodás-fordítások – pedig hát milyen klasszikus példák állnak a magyar szöveg alkotói előtt e téren.

A hangulatát és a történetét pedig hiába jellemzi káosz, ez teljesen jól illik a különc antihős karakteréhez. A nehezen megszült Deadpool végül is eléri a célját: a szórakozásra vágyó egyszeri mozinéző számára egy jó vígjátékot nyújt, a Marvel-univerzumokért némi iróniával rajongók pedig egyesen el fognak ájulni a belsős poénokon.

A Deadpool február 11-től látható a hazai mozikban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!