szerző:
hvg.hu

Csembalón játszották le a Cseh Zenetörténeti Múzeumban azt a Mozart-darabot, amely évtizedekig pihent az intézmény gyűjteményében úgy, hogy senki sem tudta, ki lehet a szerzője. A négyperces kantátát 1785-ben írta a zeneszerző a kor ismert szoprán énekesnője, Nancy Storace felgyógyulásának alkalmából.

Valódi zenetörténeti élmény érhette azokat, akik hallhatták kedden a nemrég azonosított Mozart-kantátát a prágai Cseh Zenetörténeti Múzeumban.

©

Azt nem tudni, hogy a darabot pontosan mikor vesztették szem elől. A kotta a huszadik század közepén kerülhetett a múzeum gyűjteményébe, de csak egy kódja volt, amely alapján nem sejtették, mekkora kincsről van szó – számolt be a BBC.

Tavaly novemberben aztán Timo Jouko Herrmann német zenetörténész fejtette meg, milyen darabról van szó, amikor a múzeum online katalógusát böngészte.

A kantátát 1785-ben írták. Mozart mellett társszerző volt Antonio Salieri, valamint egy Cornetti nevű másik művész.

©

A korabeli pletykák szerint Mozart és Salieri egymás riválisa volt, és olyannyira nem szívlelték egymást, hogy a féltékeny Salieri megmérgezte Mozartot. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozart Intézet munkatársa viszont azt mondta, hogy a mérgezésről szóló pletykák nem voltak igazak. Azt azonban megerősítette, hogy mindkét zeneszerző Bécsben dolgozott, és egymás vetélytársai voltak.

A tavaly újra felfedezett kantáta azért is értékes, mert új megvilágításba helyezheti mindazt, amit eddig tudtak a zenetörténészek Mozart és Salieri viszonyáról.

A négyperces darab az ismert szoprán énekesnő, Nancy Storace felgyógyulásának tiszteletére készült. Szövegét Lorenzo Da Ponte udvari költő írta, aki gyakran dolgozott Salierival.

A szakemberek azt mondták, hogy nincs okuk kételkedni a most megtalált Mozart-darab hitelességében. És nem zárják ki, hogy egyszer még újabbak is előkerülnek a 35 évesen, 1791-ben elhunyt osztrák zeneszerzőtől.

Az elmúlt években több Mozart-darabot is felfedeztek újra, többségüket még gyermekként írta a művész.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

A belügy mossa kezeit az angyalrituálés gyerektábor miatt

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok