szerző:
MTI

Rekordszámban, egyetlen nap alatt 75 ezer példányban kapkodták el Umberto Eco, a február 19-én 84 évesen elhunyt olasz író-filozófus legutolsó könyvét, a Pape Satan Aleppét.

A mintegy 500 oldalas könyvet eredetileg májusban akarta publikálni az író, Elisabetta Sgarbi rendező és író, valamint több más olasz szerző által frissen alapított kiadó, a La Nave di Teseo (Thészeusz hajója), de Eco váratlan halála miatt február 26-ra, péntekre előre hozták a kiadást. A kötet Umberto Eco 2000-től megjelent közéleti és kulturális írásait gyűjti össze, köztük azokat, amelyek Minerva levelei címmel a l'Espresso hetilap utolsó oldalán jelentek meg. A szerző halála előtt néhány nappal bólintott rá a könyv megjelenésére. Elisabetta Sgarbi, az új kiadó vezérigazgatója és főszerkesztője további rekord eladási statisztikákat jósolt a hétvégére, egyben örömét fejezte ki, hogy "ilyen szépen" indul az író által is életre hívni akart kiadó, amelynek ez az első publikációja. Az olasz értelmiség egy része szerint Eco, Sgarbi és más olasz írók a Berlusconi-család tulajdonában lévő és az olasz könyvkiadást uraló Mondadori-Rcs kiadói csoport ellensúlyaként alapították meg az új olasz kiadót. Umberto Eco kétmillió euróval finanszírozta az új kiadót. A Pape Satan Aleppe cím Dante Alighieri Isteni színjátékát idézi. A Pokol hetedik énekének első sorában az alvilági isten Pluto "Pape Satan, pape Satan, aleppe" szavakkal fogadja Dantét és Vergiliust. A sor értelmezése vitatott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!