szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza főszereplő március 15-én megkapja a legnagyobb állami elismerést.

Ahogy korábban megírtuk, néhány napja hirtelen, a kormány tartalékkeretéből kellett 57 millió forintot átcsoportosítani a Kossuth-díj alapjába. Akkor arra gondoltunk, hogy ez talán azért lehet, mert a friss Oscar-díjas Saul fia készítői kétségtelenül megérdemlik a legfontosabb magyar művészeti díjat. Ráadásul Lázár János a múlt heti Kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak a díjazással kapcsolatban nincs fölterjesztési joga, de – úgy tudja –, hogy azok közül, akiknek van, már javasolták a Saul fia készítőinek kitüntetését.

©

A találgatásoknak vége. Hivatalos bejelentés ugyan nincs, és nem is szokták elárulni előre a díjazottakat, ám a TV2-nek Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hivatalosan is megerősítette: Kossuth-díjat kap a rendező, az operatőr és a főszereplő.

Azt senki nem vitatja, hogy a legnagyobb állami elismerést megérdemlik Nemes Jelesék, ám a díjazást leíró jogszabályok szerint ez idén aligha lehetséges. Abban ugyanis ez áll: „a határidő után előterjesztett javaslatot a következő adományozási évben lehet figyelembe venni”. Azaz e szerint, ha novemberben nem terjesztették fel őket, akkor most már csak egy év múlva kaphatják meg a díjat.

Már megkapta az Érdemes Művész kitüntetést pénteken Zányi Tamás hangmérnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak