szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összegyűjtött tíz olyan keresztnevet a brit The Independent napilap, amilyet a szülők szerettek volna a gyereküknek adni, de nem engedték meg nekik.

A ciánnak pozitív jelentése is van, mert Adolf Hitler és Joseph Goebbels halálát is ez okozta - indokolta egy walesi anya a bíróságnak, miért szeretné újszülött lányát a Cyanide névre keresztelni. A történelmi tényekben elkövetett tévedés - ciánnal nem Hitler, hanem a felesége, Eva Braun vetett véget az életének - helyett a bíróság elutasító végzésében inkább az játszott szerepet, hogy az anya alkohol- és drogfüggő, és mentális problémákkal is küzd. Bár az eljáró bíró semmi kivetnivalót nem talált a kislány fiú ikertestvérének szánt Preacher (Igehirdető) névben, úgy döntött, a keresztnevek meghatározásának jogát mindkettejük esetében a nagyobb testvéreknek adja át.

A brit bíróságok a legritkább esteben avatkoznak be abba, egy szülő milyen nevet ad a gyerekének, és nincs elfogadott utónévlista sem. Így az országban több Superman, Gandalf és Arsenal keresztnevű ifjú is él. A friss bírósági esetre reagálva a londoni The Independent napilap összegyűjtött kilenc másik olyan keresztnevet, amit a világ néhány országában az illetékesek nem engedtek újszülöttnek adni.

Chow Tow: A malajziai kormány betiltotta, mert hozzávetőleges fordításban azt jelenti, bűzölgő fej.

Anus: Dániában a szülők több mint hétezer keresztnévből választhatnak. Ha olyat szeretnének, ami nincs a listán, kérvényezniük kell - ezt a nevet megtagadták az engedélyért folyamodó szülőktől.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116: Kiejteni ugyan lehetetlen, de egy svéd házaspár 1996-ban azt állította, valójában Albint jelent. Azért akarták a gyerekük keresztnevének adni, mert dühösek lettek, miután a stockholmi kormány az Ikea és a Metallica használatát sem engedélyezte.

@: A kínai Wang házaspár akarta így hívni a kisfiát, mert az internetes kommunikációban használt jel megnevezésének kiejtése a kínaiban a "szeretem őt" kifejezésre hasonlít.

 

©

Facebook: Mexikó Sonora szövetségi állama listát tett közzé a nem engedélyezett keresztnevekről, amelyen szerepelt a világ legnagyobb közösségi hálózata is. A tiltottak között sorolták fel a Robocop, Terminator, James Bond és Circumcision (Körülmetélés) kifejezéseket is.

Lucifer: Az új-zélandi belügyminiszter kímélte meg ettől a keresztnévtől a gyerekeket, ahogy a következő háromtől is. Senior Constable (Rendőr Tizedes), Fish and Chips (ikrek kapták volna) és Talula Does The Hula From Hawaii (a Talula legális keresztnév, a hula pedig egy polinéz eredetű tánc Hawaiin). Utóbbival csak a 9 éves lány elhelyezéséért vívott per kapcsán szembesült a bíróság, amikor a szülők váltak. Új-Zéland ugyanakkor több furcsa keresztnevet engedélyezett. Ilyen a Number 16 Bus Shelter (16-os Busz Megállója), a Violence (Erőszak), a Midnight Chardonnay (Éjféli Chardonnay) vagy a Benson and Hedges, a cigarettamárka nevét ikrek kapták, megosztva. Arról nincs hír, hogy felcseperedve az érintettek megváltoztatták-e a keresztnevüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!