szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszas előkészületek után június 11-től kezdi forgatni Antal Nimród A Viszkis munkacímű filmet, amely Ambrus Attila életútjáról és éveken át tartó bankrablásairól szól. A Filmalap több mint 1 milliárd forinttal szállt be a munkába.

„Kaptunk egy hőst, nekünk ezzel nincsen dolgunk: függetlenül attól, hogy a filmnek nem szándéka, hogy hőst csináljon egy bankrablóból. A hőst már részben a közönség, részben a korabeli sajtó megcsinálta, akinek az volt az érdeke, hogy címlapra tehessen egy figurát, aki éppen abban az időszakban bolondot csinált a hatóságokból. A film a valósághoz hűen kerül bemutatásra, de egy nagy része a történetnek fikció, soha nem történt meg” – mondta a film beharangozó sajtótájékoztatóján Hutlassa Tamás producer.

A viszonylag nagy állami támogatást szerinte az indokolja, hogy A Viszkis egy kosztümös film, hiszen a 90-es évek elején játszódik, illetve még azt megelőzően. A főszereplő gyerekkorával indítják a történetet, 70 napig tart a forgatás, több mint 130 helyszínen.

Antal Nimród
©
„50 szereplővel dolgozunk, megpróbáltunk a kisebb szerepekre is komolyabb színészeket felkérni. Hiszünk abban, hogy a moziban akarva akaratlanul a nagyon látványos, nemzetközi filmekkel versenyzünk. Ezen kívül van néhány kifejezetten nagyszabású látványos akciójelenet a filmben, ez is több mint 10 napot vesz igénybe.”

Mint a rendező a hvg.hu kérdésére elmondta, Ambrus Attila történetét már a Kontroll után is filmre akarta vinni, de akkor más szerezte meg a jogokat. Mint mondta, meglepte, hogy milyen vegyes érzelmeket keltett ez a filmterv. És ő is aláhúzta: „Nem csinálunk hőst a bűnözőből. Egy életutat mutatunk be, döntéseket, hibákat.”

Antal még nem tudja, hogy hosszabb távon is marad-e itthon. "Azt veszem észre, hogy akkor vagyok boldog, mikor jöhetek-mehetek, vannak időpontok és időszakok, mikor nagyon itthon szeretnék lenni, és vice versa. A családom volt itt, jönnek is nyáron ismét, csak a két kisfiam most iskolába jár, a feleségem pedig nem akarta őket kivenni az iskolából. Azt, hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de van egy amerikai film, amit szeretnék hazahozni, és vannak még magyar filmek is, amiket szeretnék itt csinálni. Egy bábfilmet is szívesen rendeznék. Azt hiszem, hogy továbbra is hasonlóan jönni is fogok, menni is fogok, ameddig engedik."

Ambrus Attila szabadul a börtönből
©

Az egyelőre végleges cím nélküli film főszereplője a 23 éves Szalay Bence lesz, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves hallgatója, és Nimród kedvéért még gyantáztatott is. Attila szerelmét Móga Piroska alakítja, és láthatjuk a filmben Schneider Zoltánt is, rendőrnyomozóként.

Kérdésünkre, hogy mekkora nézőszám fölött tartaná sikeresnek A Viszkist, Antal elmondta, hogy legalább a Kontroll nézőszámát szeretné még egyszer elérni, ha lehetséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!