szerző:
hvg.hu

Álomban ébren címmel jelent meg a határainkon túl is ismert formáció új albuma, amelyet először a hvg.hu-n hallgathatnak végig. A zenekar alapítói kommentálják is a dalokat.

A Meszecsinkát Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Eleinte duóként léptek fel, később a zenekar bőgőssel és ütőhangszeressel is bővült (Krolikowski Dávid - ütőhangszerek, Vajdovich Árpád - nagybőgő, basszusgitár).

 

©

Saját dalokat és népzenei feldolgozásokat adnak elő, zenei világuk több hagyományt és nyelvet egyesít a funktól a latinon át a cigány népzenéig, a magyar nyelvtől a bolgáron át a spanyolig és az arabig. Első nagylemezük 2012-ben jelent meg, akkora már nyertek egy neves nemzetközi világzenei tehetségkutatót (Folkbeats), melynek nyomán az Egyesült Államokban és Kanadában is turnéztak.

Korábban is megírtuk, hogy kijött az új albumuk, de annyira tetszett nekünk, hogy megkértük a zenekar tagjait, mondjanak néhány szót a dalokról. Oláh Annamari és Biljarszki Emil vállalkozott erre, akik szerint a lemez az eddigi legerősebb és legegységesebb anyaguk.

A lemezt itt hallgathatják meg, alatta a kommentárok:

 

1. Nehéz

A dal életem egy nehéz időszakából származik, tulajdonképpen együtt született a 'Könnyű' szövegével. Az alap téma, a dallam, amit a saz hoz, és a kíséret olyan súlyos, hogy rögtön tudtam, hogy ez a szöveg ide teremtődött, pedig nem dalszövegnek íródott.

2. Miért nem látsz?
Improvizációból született, a dob és basszus kezdte ezzel a furcsa ritmussal, amitől egyikőnk sem tudott elszakadni. A szöveg Annamari félálomban érzékelt világából származik, ezért az ének is így kapcsolódik a zenéhez: néha-néha megszólal, hogy emlékeztessen.

3. Felülről fúj
A népdal jól feküdt a próbán felmerült 5/4-es témára, a vége felé Árpi és Karen progresszív rockos témái halhatóak.

4. Ti
A szöveg: félálomban történt meg ez Annamarival. A zene egy tökéletes improvizáció, az egyetlen szám a lemezen, amelyhez semmi utómunkát nem tettünk hozzá.

5. Könnyű
E dal szövegének első fele is a már említett nehéz időszakban született, az utolsó versszak viszont hónapokkal később. Mégis csak jó naivnak lenni, és bízni, bízni, bízni. Emil hozta a zenei témát, majd együtt fejeztük be. A szám hangulata is ezt a naivságot, az élethez való könnyedebb hozzáállást segíti.

6. Hajnalban
Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A tizenöt perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket.

WOMEX, Kobuci, Everness

 

©

A Meszecsinka aktív külföldön és ismert a nemzetközi világzenei életben: rendszeresen turnéznak Európában, a Kinyílok című klipjük a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet, de a Meszecsinkát beválasztottak azon tíz zenekar közé is, amelyek a tavalyi budapesti patinás világzenei szemle, a WOMEX nulladik napján léptek fel a nemzetközi szakemberek előtt.

A mostani albumot 2014-ben előzte meg a legutóbbi dalcsokor, a Kinyílok, majd tavaly egy négyszámos EP.

A zenekar az album anyagát július 2-án az Everness Fesztivál nagyszínpadán mutatta be, a fővárosban pedig július 13-án a Kobuci kertben.

A koncerteken vendégeskedik az örmény multiinstrumentalista Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és Wattican Punk Ballett tagja, aki a lemez több dalában is zenél. A zenekar idén is aktívan turnézik. Nemrég jött vissza egy szerb-bolgár körútról, június végén Moldáviában és Romániában játszott. Augusztusban Szicíliában lép fel két fesztiválon, őszre németországi és holland turné várható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!