szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlékony alkotás mintegy 10 ezer négyzetméteren terül el.

A világ legnagyobb, fűre festett képét készítette el egy fiatal francia művész öt nap alatt egy svájci domboldalon.

Guillaume Legros, ismertebb nevén Saype a Berni-Alpokban fekvő Leysin nevű kisváros térségét választotta arra, hogy megfessen egy 100 méter x 100 méteres füves területen fekvő, félig csukott szemű pásztort pipával a szájában.

Azért, hogy a környezetet megóvja, Saype csak természetes és biológiailag lebomló, vízbázisú anyagokat használt. Ilyen többek között a liszt és a lenmagolaj. A keverékeket festékpisztoly segítségével permetezte a domboldalra. A mű az eső és a fű növekedésével fog fokozatosan elenyészni.

 

©

A hatalmas festmény megvalósítása számos akadályba ütközött elsősorban mérete és a terep szintkülönbsége miatt. "Ha lent felejtünk egy festékes vödröt, fél óra, mire megtaláljuk" – magyarázta a művész a 24 óra nevű svájci újságnak, amely a honlapján közzétett videóban mutatta be a művet.

A munkát az előre nem látható viharok is nehezítették, amelyek elmosták a festéket, és arra kényszerítették az alkotót, hogy sürgősen kijavítsa a pásztor arcán keletkezett foltokat a mű szombatra tervezett leleplezése előtt.

A filozófia iránt érdeklődő Saype fel akarta hívni a figyelmet a természet tiszteletben tartására. "Egy hatalmas embert festettem, de ő semmi a természet végtelenségében – ez a gondolat vezérelt az alkotás során" – magyarázta.

A 27 éves művész jelenleg Svájcban él és dolgozik. Pályáját 14 éves korában kezdte graffitik készítésével. Úttörőnek számít a természetben készült festmények területén. Jelenleg "land art" és graffiti művészként tartják számon. 2013 óta hatalmas, múlékony arcokat alkotott a tájban. Tavaly készített már egy 1400 négyzetméteres női portrét a fűben La Clusaz közelében, a Francia-Alpokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból