Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A 83 éves színész nem vesztette el humorérzékét a nagy ünneplés közepette sem a Velencei Filmfesztiválon, főleg amikor elárulta, miért imádja az olasz mozit. Sophie Marceau pedig megható beszédben méltatta az életműdíjast.

"Kezdő színészként elindultam a Cinecittába (a legendás olasz filmstúdió, mely az ötvenes és hatvanas években sorra termelte a jobbnál jobb filmeket, például Fellinitől), de egyszerűen nem találtam a helyet, ezért szomorúan hazaindultam Párizsba. Nem sokkal később azonban jött egy távirat Vittorio De Sicától, hogy szerepeljek a filmjében Sophia Lorennel együtt" – sztorizott még fiatalkoráról, és első találkozásáról az olasz filmesekkel közvetlenül az életműdíj átvétele után Jean-Paul Belmondo csütörtökön a Velencei Filmfesztiválon. Belmondo nem csak így udvarolt az olaszoknak:

Játszhattam Sophia Lorennel, ó! Gina Lollobridgidával, ó!  Claudia Cardinaléval, ó! Ez három jó ok, amiért imádom az olasz mozit

– mondta a színész, akinek rövid megnyilatkozása természetesen szűnni nem akaró tapsot kapott a teremben.

A köszöntőbeszédet Sophie Marceau mondta a díj átadása előtt. A francia színésznő szerint Belmondo rengeteg nőt tarthatott a karjaiban filmekben, többek között őt magát is (a Kellemes húsvéti ünnepeket! című moziban játszottak együtt), amit sohasem fog elfelejteni. A mozi egyik legnagyobb hősének nevezte Belmondót, aki "az előadóművészetben és a szerelemben is igazi profi", és aki hosszú pályafutása alatt szinte az összes nagy rendezővel együtt dolgozhatott. De Marceau szerint Belmondo nem csak a filmvásznon, hanem a színházban és családapaként is bizonyított.

©

Mint ismert, Belmondo 2001-es szélütése óta már kevés szerepet vállal, de egy-egy filmben még azért feltűnt az utóbbi években is. Legutóbb De Sica A sorompók lezárulnak című neorealista filmjének remake-jében (Egy ember és kutyája) láthattuk komolyabb szerepben.

Korábbi bővebb cikkünket Belmondo pályafutásáról itt olvashatja.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant