szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Guns N' Roses Use Your Illusion című lemezpárja 1991. szeptember 17-én jelent meg.

A Use Your Illusion elképesztő teljesítmény: két önmagában is hosszú nagylemez, összesen harminc dal (a Use Your Illusion I 16 számos, a II-n 14 dal hallható). Két, az eladások szempontjából kulcsfontosságú áruházlánc, a Walmart és a Kmart az explicit szövegek miatt csak egy 12 dalos hibrid verzióban árusította a lemezt, Use Your Illusion címmel.

A zenekar bemutatkozó lemezéhez, az Appetite For Destructionhöz képest jóval szélesebb zenei skálán mozgó két albumon a Guns már nem eredeti felállásában zenélt, a súlyos drogproblémákkal küzdő dobos, Steven Adler helyére a Cultból igazolt Matt Sorum került, bevették az együttesbe a billentyűs Dizzy Readet, és ez az utolsó Guns N' Roses-lemez, amelyen zenélt az együttes háttérzsenije, a gitáros-dalszerző Izzy Stradlin.

Ugyanakkor ez a zenekar utolsó olyan saját dalokat tartalmazó lemeze, amelyen együtt szerepel az Axl-Slash-páros (a következő GNR-lemez, melyen még együtt szerepelnek, az 1993-as The Spaghetti Incident? csupa feldolgozást tartalmaz).

Érdekesség, hogy a két lemez több dala is még az Appetite-album előtti korszakból származik. Többek közt ez is:

 

Az Amerikában hétszeres platina, 1992-ben Grammy-jelölt albumpár emblematikus borítója az észt származású amerikai képzőművész, Mark Kostabi munkája, aki Raffaello Az athéni iskola című festményének egy részletéből (jobb oldalt) készítette el a két borítót.

A lemez egyik emblematikus dala, a November Rain:

 

Rajongóknak pedig itt a két album teljes egészében:

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!