szerző:
hvg.hu

Kedves kis rajzfilmfigurának indult, majd mém lett belőle, amit a szélsőjobbosok is előszeretettek terjesztettek. Most bekerült a horogkereszt mellé.

 

Pepe 2005-ben debütált Matt Furie "Boy Club" című rajzfilmjeiben. Először nem vert túl nagy port, de később a kis kétéltű elterjedt az online közösségekben, népszerű mémmé vált.

A szélsőjobbos közösség is rákapott, számos rasszista és antiszemita Pepe terjed a neten, az utóbbi időben többek között Adolf Hitlerként vagy csuklyás Ku Klux Klán-tagként is ábrázolták.

Szegény kis béka így – akarata és alkotója akarata ellenére – a net felhasználóinak (főleg az alt-right nevű alternatív jobboldal híveinek) következtében a gyűlölet szimbólumává vált. Hivatalosan is: az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL, Anti-Defamation League) szélsőjobboldali szimbólummá minősítette Pepét.

Az utóbbi időben különösen sok szó esik Pepéről, mert maga Trump, a szélsőjobboldal körében is népszerű republikánus elnökjelölt is megosztott néhány pepés fotót a Twitteren.

Hillary Clinton fel is szólította, hogy határolódjon el gyorsan Pepe békától és az alt-righttól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!