szerző:
Tóth Sándor

Először rendeznek kiállítást a Lennonról készült legritkább fotókból Oroszországban. Emlékét az Oroszországi Föderációhoz tartozó Altaji határterületen egy márványba faragott, a nagyvilág számára kevésbé ismert műalkotás is őrzi.

John Lennon fotográfusának és barátjának, Allan Tannenbaumnak a képeit mutatja be a szentpétervári KGallery az intézmény fennállásának tízéves jubileumán. A több mint negyven felvételből álló tárlat a John&Yoko: A New York law story címmel nyílik meg december 3-án. Az előzetesen nagy médiavisszhangot kapott képbemutató megnyitására a Néva parti városba érkezik a pár szerelmi fotóival együtt az alkotó is.

A KGallery internetes közösségi oldalán a napokban megjelent híradások szerint Szentpéterváron is láthatók lesznek a korábban nagy feltűnést keltő közös meztelen fotók John Lennonról és Yoko Onóról. Mint ismert, a halhatatlan zenészre nagy hatással volt szerelme, kapcsolatuk egyben a választóvizet is jelentette John és zenésztársai, a Beatles együttes között. Lennon 1966-ban ismerkedett meg a japán képzőművésszel egy londoni kiállításán, s elválaszthatatlanok voltak a zenész/énekes 1980-ban New Yorkban történt meggyilkolásáig.

A szentpétervári kiállítás plakátja
©

A közös képeken a fotográfus azt a fizikai-szellemi összetartozást örökítette meg, amely a két művészt egymáshoz vonzotta. Ez a ruhátlan felvételeken éppen úgy visszaköszön, mint a többieken, köztük az egyik legutolsón, amely nem sokkal a Lennon elleni merénylet előtt készült a Central Parkban, együtt sétálva Yokóval.

A John és Yoko: Egy New York-i szerelem története című képkollekciót Tannenbaum nem először állítja ki. Látható volt Washingtonban a Govinda Galériában, majd New Yorkban és a londoni Draywalk Galériában. A New York-i megapolisz képírójának tekintett fotóművész – két albuma jelent meg a városról – 2007-ben kiadott harmadik könyve szintén bensőséges képeivel állít emléket John és Yoko szoros kötelékének.

Nemcsak a 20. század egyik legnagyobb hatású zenészéről és békeharcosáról készült ritka fotók szentpétervári kiállítása kelti fel a figyelmet Oroszországban, hanem a föderációhoz tartozó Altaji határterületen felállított Lennon-szobor is.

A világ háta mögötti hegyvidéki, főként az ország belső turizmusa által érintett területen egy nagyméretű, szürrealisztikus hatású emlékművet emeltek a beatzenésznek. A posztamentumként használt hatalmas sziklán áll a két méter magas, John Lennont ihletett arccal ábrázoló szobor.

Állítólag ez a világ első márványból készült Lennon emlékműve, talán nem kis túlzással a zene isteneként ábrázolva őt. Ezt kifejezésre juttatva a Jézus Krisztus által viselt ruházattal és szandállal, a feje fölött glóriaként elhelyezett Imagine (Képzeld el) felirattal, Lennon kultuszdalának címével.

John Lennon márványban
©

A zenészt egyébként a művész egy lemezen állva ábrázolja, mellette lebegő gitárjával és mikrofonnal, s egy hatalmas szkarabeusz bogárral, amely az emberi történelem ősi szent szimbóluma. A szobor hátoldalán egy korongon a The Beatles felirat, s a zenész zongorája, róla pedig Yoko Ono portréja néz vissza márványba faragva.

John Lennon altaji szobrának alkotója Vladimir Vojchisin orosz szobrász-aranyműves, e vidék szülötte. A jelenleg 62 éves művész élt és alkotott Kenyában, az Egyesült Arab Emírségekben, az USA-ban, Németországban, Angliában, Hollandiában és Kanadában, legutóbb pedig Argentínában, ahol előadott a Buenos Aires-i egyetemen.

Alkotásainak többsége szürrealista, de vannak realista művei is. Jelenleg Belokurikha üdülőhelyen él, az Altaji határterületen, ahol saját galériát hozott létre, s Lennon szobra is ennek közelében áll. Művei közgyűjteményeket is gazdagítanak, híres ezüst Rothschild-hegedűje az Ermitázsba került, de található arany szoborkompozíciója a Kremlben is. A mester munkái megtalálhatók Fidel Castro, Hugh Grant, Celine Dion és az orosz VIP-személyiségek magángyűjteményében.

Vladimir Vojchisin a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek arra a kérdésére, miért ábrázolta John Lennont a Megváltó által viselt ruházatban, szellemesen ezt válaszolta:

„Az együttes (Beatles) egyszer bejelentette, hogy ők népszerűbbek, mint Jézus Krisztus, ezért a Vatikán kiátkozta őket. És most csak az utolsó római pápa bocsátott meg nekik. Ezért ábrázoltam Lennont Jézus Krisztus ruhájában.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még négy évig kérhetnek pénzt szabadidő helyett a rendőrök

Még négy évig kérhetnek pénzt szabadidő helyett a rendőrök

Ilyen is van: nyereséges stadion Magyarországon

Ilyen is van: nyereséges stadion Magyarországon

5 tanács egy profi fotóstól: mitől lesz jó egy kép az Instagramon?

5 tanács egy profi fotóstól: mitől lesz jó egy kép az Instagramon?

Épp csak kitört a hajléktalanságból, újra utcára kerülhet egy pécsi nő

Épp csak kitört a hajléktalanságból, újra utcára kerülhet egy pécsi nő

Megszólalt az ELTE a megszűnő történeti tanszékről

Megszólalt az ELTE a megszűnő történeti tanszékről

Okosabb, kizárólag turbós és kicsit drágább: vezettük az új Suzuki Vitarát

Okosabb, kizárólag turbós és kicsit drágább: vezettük az új Suzuki Vitarát