szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bahamák helyett a Turks- és Caicos-szigetek egyikén érhetett földet az Újvilág felfedezője. Az új teóriát hajóutakkal szeretnék bizonyítani a kutatók.

Szinte azóta vitatják Kolumbusz Kristóf partraszállásának pontos helyét, hogy az Amerikát felfedező genovai tengerész 1492. október 12-én, 33 napi viszontagságos hajózás után szárazföldet ért. Jó fél évezreddel az új világbirodalmakat megalapozó és a földrajzi felfedezések korát megnyitó utazás után modern kori kutatók egy kisebb csapata október vége felé szintén hajóra száll, hogy végleg bebizonyítsa: Kolumbusz a Nagy-Turk szigetet érte el először – írja az e heti HVG.

A Josiah Marvel történész által vezetett expedíció a Bahamákhoz tartozó San Salvadorról indul, hogy igazolja: nem ott ért partot a nagy felfedező. A kis csapat több szigetet érintve jut majd el Kubába, hogy az eddig elfogadott útvonalat összevesse Marvel három évtizedes kutatásaival és Kolumbusz naplójával.

Bár Amerigo Vespucci itáliai hajós a Dél-Amerika partjait bejáró, 1501–1502-es útja után végképp rájött, hogy új földrészt fedeztek fel, Kolumbusz 1506-os haláláig ragaszkodott ahhoz, hogy az Ázsiába vezető nyugati utat találta meg.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt