szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Újra megjelent a szürrealista művész minden tekintetben könyvritkaságnak számító, saját maga illusztrálta recepttára. A kiadványnak egyelőre nincs magyar változata, így a zseniális alkotó rajongói egyelőre csak reménykedhetnek, a különleges könyvre nálunk is felfigyelnek az illetékesek.

A szinte beláthatatlan pályaívű, rendkívüli adottságokkal és sokoldalúsággal megáldott Salvador Dalí szakácskönyvet is írt, illetve festett.

Dali mindösszesen hatéves volt, amikor bejelentette a szüleinek, hogy szakács akar lenni. Mint ismert, ebből nem lett semmi, viszont a mester 69 éves korában, 1973-ban Las cenas de Gala, vagyis Gálavacsorák címmel megjelentette a szakácskönyvét, amelyet most újra felfedezett a Taschen, s öt nyelven – németül, angolul, olaszul, franciául és spanyolul –, jó érzékkel kiadta. (A magyar fordításról még nincs hír – a szerk.).

Taschen

Már a könyv kettős tartalmat rejtő címe is figyelemfelkeltő: egyben a művész feleségére/múzsájára, az orosz származású Galára utal (eredeti neve: Elena Ivanovna Diakonova) és azokra a fényűző gálavacsorákra, amelyek a híres párizsi Maxim étterem szakácsainak közreműködésével készültek, s a róluk készített színes litográfiák, montázsok kerültek be Dalí szakácskönyvébe. Az ily módon megkomponált, s mai szóhasználattal élve különleges „ételpornókkal” illusztrált mű 136 receptet tartalmaz a szürrealista géniusz extravagáns reflexióival.

A Dalí és Gala által szervezett pazar vacsorák erotikával fűszerezett receptjeit 12 fejezet tartalmazza, például ilyen főcímekkel és ételbesorolásokkal: Őszi kannibalizmus – tojás és tenger gyümölcsei, Szodomista előételek – hús, Monarchikus húsok – vad és madarak, Gala eszi – afrodiziákumok.

„Ez a könyv nem az egészséges gasztronómiáról szól, és messze van a ma divatos minimalista konyhától. Ez a koncepció az étkezés dalis verziójáról szól, ami annyit jelent: jól enni” – kommentálta a kiadványt a bemutatón Maria Eugenia Mariam a Taschen képviselője.

„Ezek a receptek nem annak valók, aki diétázik vagy egészségesen akar táplálkozni” – írta Dali a könyvében, miközben azt is kifejezésre juttatta, hogy utálja a spenótot és rajong a kagylóért.

A Gálavacsora műélvezete mellett persze lehet otthon is próbálkozni a receptek alapján az egyes ételek és fogások, mint pirkadati tengeri angolna, homárbokor viking fűszernövényekkel, békakrém, Vénusz-mell, sertésfül leves és a kínai százéves tojás (Dalí ezerévesnek írja) elkészítésével.

Taschen

Annyit viszont elárulhatunk róluk, olyan Michelin-csillagos párizsi éttermek mesterséfjeitől gyűjtötte be őket Dalí, mint a Lasserre, a Tour d’Argent, a Le Train Bleu és a Maxim.

A 43 évvel ezelőtti kiadás „minden idők legőrültebb szakácskönyve, a szürrealista ész és az előkelő, érdekes finomságok élvezetének szintézise”, akkor csupán 400 példányban jelent meg, s ma már könyvritkaságnak számít. A vaskos, 320 oldalas reprintje most újból hozzáférhetővé válik az érdeklődők számára (keménytáblás borítóval, 21,2 x 30,2 cm-es méretben), közel félszáz euróért (a pontos ár 49,99 euró).

Taschen
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!