szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hiszem, olyan témáról érdemes írni, amire még szavak sincsenek a szerző anyanyelvében – vallja Sofi Oksanen.

A világhírű észt-finn írónővel az e heti HVG-ben olvashatnak interjút új „krimije”, a termékenységipar és a hajkereskedelem árnyoldalait feltáró Norma megjelenése apropóján. A tabudöntögető témáiról ismert Oksanen Észtországot és Finnországot is hazájának mondja, mint mondja „Helsinkiben élek, de európainak vallom magam. A legotthonosabban pedig az irodalomban mozgok.”

Az interjúban beszél többek közt az észt-finn viszonyról, ami a spanyolokat a Franco-diktatúrára és a polgárháborús évekre emlékezteti, de a megszállás és függetlenség kérdésére szerinte az írek és a skótok is vevők.

Korábban az észt nők számára egy finn házasság volt a menekülési útvonal, de az új hazában rasszista megnyilvánulásokra számíthattak. Ez mára valamelyest megváltozott.

„A menekültválság kezdete óta az észtek a jó bevándorlók Finnországban. Sok észt dolgozik építkezésen, takarítóként, állatorvosként vagy nővérként. Noha az északi országokhoz képest nálunk van a legkevesebb migráns, a populista pártok abból akarnak profitálni, hogy alaptalan félelmeket keltenek. Azt terjesztik, hogy az iszlám el akarja foglalni Finnországot. Minden idegengyűlölőt a saját zászlajuk alatt akarnak egyesíteni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a liberális vagy nem populista pártok meggyőződésük ellenére nem mondanak nemet a rasszista szólamokra, mert attól félnek, hogy megcsappan a szavazótáboruk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!