szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő februárban a Budapesti Kongresszusi Központban ad majd koncertet a legendás zenekar.

Ismét Magyarországon ad koncertet Ian Anderson és a Jethro Tull. A legendás brit progresszív folk-rock zenekar klasszikus dalai 2017. február 18-án a Budapest Kongresszusi Központban (BKK) hangzanak el a fuvolás-énekes vezetésével. 

Ian Anderson és a Jethro Tull best of programmal tér vissza a magyar fővárosba. A kétrészes, kétórás koncerten az ismert számok egy része új hangszerelésben szólal meg, az előadás kiváló minőségű videóvetítésekkel egészül ki – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Három évtizede visszajáró vendég Magyarországon Ian Anderson. A Jethro Tull-lal nyolcszor koncertezett itt, először 1986-ban, fellépett 1994 augusztusában a második Sziget Fesztiválon, azaz a Eurowoodstockon, játszott 2010-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon, legutóbb idén tavasszal a pécsi Kodály Központban lépett fel a Pannon Filharmonikusokkal Jethro Tull-számok nagyzenekari átdolgozásaival.

Mint az MTI-nek a 2012-ben adott interjúban elmondta, az 1986-os magyarországi fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot. A most 69 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes több mint háromezerszer lépett fel a világ negyven országában, lemezeik több mint 60 millió példányban keltek el.

Ian Anderson az elmúlt években is aktívan gondozta a Jethro Tull örökségét. A Thick As A Brick második része, valamit a Homo Erraticus című új lemez kiadása után idén korábbi albumok újrakiadásával foglalkozott. Az 1971-es Aqualung egy két-két CD-t és DVD-t tartalmazó könyv formájában jelent meg ismét, a még korábbi, 1969-es Stand Up című album felújított változatát tartalmazó, a napokban megjelenő kiadványban két CD és egy DVD kapott helyet.

A Stand Up idején csatlakozott a Jethro Tullhoz Martin Barre gitáros, és ekkor jelentek meg először Ian Anderson folk-rock zenei hatásai az addig inkább bluesalapokra építkező zenében. A lemezt most Steven Wilson (Porcupine Tree) keverte újra, a kiadvány tartalmazza egy 1969 januárjában Stockholmban rögzített koncert videófelvételét is, amikor a zenekar Jimi Hendrix előtt játszott. A kiadványnak egy 112 oldalból álló, könyvformátumú borító ad keretet, mely ritka és eddig meg nem jelent fotók mellett bemutatja az album részletes történetét, valamint Ian Anderson megjegyzéseit az egyes dalokhoz.

A jövő februári budapesti koncerten Ian Andersont David Goodier (basszusgitár), John O'Hara (billentyűs hangszerek), Florian Opahle (gitár) és Scott Hammond (ütőhangszerek) egészítik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Olcsóbb változat jöhet a Samsung Galaxy Z Flip összehajtható telefonból

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust