szerző:
MTI / hvg.hu

Putyin tudta, hogy Seagal szeretne orosz papírokat, ezért adott neki.

Személyesen adta át az Oroszországi Föderáció személyi igazolványát Steven Seagal amerikai színész-producernek pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

A találkozón a Kreml közlése szerint Putyin azt mondta Seagalnak, hogy tudta, hogy orosz állampolgár szeretne lenni, mert erről még régen egyszer beszélgettek, de hozzátette: "azt mondtuk, hogy ha ez megtörténik, akkor annak teljesen depolitizáltnak kell lennie". Az elnök azt mondta, Seagalnak sok barátja van Oroszországban és üzleti tervei is az országban, ezért ha kap egy orosz személyit, akkor egyszerűbb lesz találkoznia a barátaival és véghezviheti a terveit is. Putyin azt is mondta, hogy bár ez egy gesztus, taán jelezheti az országaik közti viszony javulását is.

Seagal oroszul köszönte meg a dokumentumot, és azt mondta az üzleti terveiről érdeklődő Putyinnak, hogy minden rendben van velük, és majd később még úgyis megbeszélik a világ dolgait.

Az orosz elnöki sajtóhivatal még november 3-án közölte, hogy Putyin orosz állampolgárságot adományozott Seagalnek, a 64 éves, hétdanos aikidomester és volt hollywoodi filmszínész ugyanis a dzsúdósként a küzdősportokat szintén kedvelő az orosz államfő barátja.

©

Seagal akkor közölte, hogy "rendkívüli módon hálás" az állampolgárságért, amelyet Peszkov szerint azért kapott meg, mert törekedett annak megszerzésére és mert meleg érzéseket táplál Oroszország iránt. Steven Seagal nyíltan kiállt Oroszország mellett, amikor az Ukrajnától elcsatolta a Krímet. A színész két éve a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy az annexió - amelyet az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismer el - "nagyon ésszerű lépés volt" a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítás szempontjából.

Seagal, aki Kaliforniában nőtt fel, többször hivatkozott arra, hogy oroszországi és mongol felmenőkkel rendelkezik, bár legutóbb a fehérorosz elnöknek magyarázta azt, hogy fehérorosz ősei voltak. A Moszkovszkij Koszomolec című napilap szerint Seagal apai nagyapja, a Minszkben született Nátán Zigelman nevét angolosította a színész.

A volt mozisztár egyébként gyakran megfordul Oroszországban és sajtóértesülések szerint egy szeptemberi szahalini látogatásakor kijelentette, hogy fel szeretné venni az orosz állampolgárságot, hogy több időt tölthessen el orosz barátaival.

Steven Seagal 2016 januárja óta ráadásul szerb állampolgár is. 

Putyin korábban más ismert személyiségeknek is adományozott orosz állampolgárságot, köztük Gérard Depardieu francia színművésznek és Roy Jones Jr. amerikai profi ökölvívó világbajnoknak. Mindketten támogatták a Krím Oroszországhoz csatolását. Az orosz elnök 2013-ban Depardieu-nek, idén januárban pedig Ezio Gambának, az orosz cselgáncsválogatott edzőjének nyújtotta át személyesen az orosz útlevelet. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről

Áprilisban tárgyal a CEU és a bajor egyetem az együttműködésről

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Ha ennyire hasít a magyar gazdaság, miért szedik ízekre Brüsszelben?

Ha ennyire hasít a magyar gazdaság, miért szedik ízekre Brüsszelben?