szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú betegség után, hajnalban hunyt el az egyik legkiválóbb magyar dalszerző-előadó, egyebek között az Adj helyet magad mellett című dal szerzője - adta hírül a recorder.blog.hu.

Az 1957-ben született Dévényi Ádám a hetvenes évek elején a formálódó folkszíntéren tűnt fel először, és már tizenévesen saját dalait játszotta, a Vízöntő, a Vasmalom és a Tabula zenekarokkal lépett színpadra, majd kevesek kedvenc dalosaként lett egyre ismertebb - írja a szakmai oldal. Később a Bikini is átvette szerzeményeit, és az Adj helyet magad mellett vagy a Közeli helyeken a nyolcvanas évek legnagyobb slágerei közé kerültek. 

"Óriási veszteség érte a magyar könnyűzenét és tágabb értelemben a művészeti életet is - fogalmazott Németh Alajos, a Bikini együttes vezetője -, Dévényi Ádám kimagasló tehetség volt, az elmúlt három évtized egyik legnagyobb lírikusa Magyarországon. Egyedi stílus és fogalmazási mód, nagyon mély látásmód és érzékenység jellemezte, amelyből mindig az emberszeretet csendült ki. Az 1989-ben megjelent Közeli helyeken című lemezünket, amely a Bikini egyik legsikeresebb albuma, ketten együtt írtuk. A címadó dal szövegét ő már jóval korábban elkészítette, de a mi általunk készített változatban lett országosan ismert. De ő írta például a Repülök; A férfi megy, a nő marad; az Izzik a tavaszi délután című dal szövegét is, valamint az Adj helyet című slágerét, amelyet a Bikini előtt már a Rolls Frakció is játszott" - fejtette ki Németh Alajos.

Dévényi Ádám első saját dalos lemeze csak 1990-ben jelent meg "Adj helyet" címmel, kazettán, ezen összegyűjtötte legsikerültebb addigi szerzeményeit. Az 1994-es következő album, a Mindennapi éjek, amelyet számos félhivatalos kazetta, cd (Szabadság miatt zárva, Abszint) követett.1997-ben egy Cserepes Károly-lemezen (Helyből távol) való közreműködés következett, Dévényi Tandori Dezső megzenésített verseit énekelte.

Régóta dolgozott a kaposvári színházban zeneszerzőként és színészként is, de megfordult más színházakban és Szőke András-filmek zenéit is szerezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják