szerző:
hvg.hu

Peter Brook Csatamező című darabját a Trafóban láthatjuk négy alkalommal. A világhírű író-rendezővel a HVG készített interjút.

„Vaknak, vagy legalábbis bolondnak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk, minden leértékelődik; leginkább a tisztesség és a morál. Senki sem tudja megmondani, hogy totális összeomlás vagy új kezdet vár ránk az elkövetkező években. Belém vésődött az a kép, amit a Tienanmen téri vérengzéseknél a tankokkal dacoló kínai diákról láttam, aki mindenre felkészülve kitárta a karjait. Két út áll előttünk: vagy becsukjuk a szemünket és a vélt kényelmünkbe zárkózunk, vagy égve tartjuk magunkban a remény lángját. Bármi lesz is, én az utóbbit választom” – mondja Peter Brook.

Brook arról is beszél, hogy mért készítette el a Mahábhárata alapján a Csatamezőket. Mint mondja, a több ezer éves hindu nemzeti eposz megmutatja, hogy a családok, a törzsek, a nemzetek és a kontinensek közötti kibeszéletlen problémák háborúkhoz, pusztításhoz, öldökléshez vezetnek.

„Mindig kicsiben kezdődik a baj. Két ember nézeteltérése megmérgezi a viszonyt a többiekkel, legyen szó a szeretteinkről, a rokonainkról vagy éppen azokról, akiket ellenszenvesnek találunk.”

A teljes interjú a HVG e heti számában olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!