szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1957-ben, a Kortárs folyóirat indulásakor is egy hasonló skandalum kavarta fel a kedélyeket – emlékeztet az e heti HVG.

1957. április 2-án az MTI-re hivatkozva több napilap is beharangozta a „megújhodó magyar irodalom új termékét”, a Kortárs című folyóiratot. A harmincsoros tényhírből az olvasók arról értesülhettek, hogy az aznap utcára kerülő új orgánum szenzációkkal, például ismeretlen Juhász Gyula- és Radnóti Miklós-versekkel rukkol elő. Ebből azonban egy szó sem volt igaz – tudhatta meg a nagyérdemű a másnapi helyreigazításból. Amely „rosszízű áprilisi tréfát” emlegetett, s az ismeretlen hamisítóknak azt is felrótta, hogy az álhírben „felsorolt tizennyolc író közül csupán kettő szerepel valóban a Kortárs első számában, de ők sem a megjelölt műveikkel”.

A súlyos botránnyá dagadt ügyről - aminek okozóira hivatalosan sosem derült fény, de a szóbeszéd és a politikai rendőrség szerint Devecseri Gábor, Karinthy Ferenc és Örkény István lehettek a tréfamesterek – az e heti HVG-ben olvashatunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra