szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MOME animációs szakán készült Vulkánsziget című filmjével Lovrity Anna Katalin is kiutazhat a februárban zajló berlini filmfesztiválra.

Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie. „Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében” – vallja a film alkotója, Lovrity Anna Katalin.

A Filmalap támogatással készült MOME Anim diplomafilm a 67. Berlinale Generation válogatásába kapott meghívást, az 1978-ban alakított program a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve-díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyeznek.

A MOME Animról az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók. 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilm versenyében mutatták be, később pedig bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában a legjobb tíz film közé.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a MOME Anim mesterképzésén Vulkánsziget című diplomafilmjével, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő. A film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit volt, a világpremier a Berlinálén lesz.

Lovrity Anna Katalin
©

A Berlinalén idén a játékfilmes versenyprogramban is szerepel magyar film: Enyedi Ildikó visszatérő alkotása, a Testről és lélekről mérkőzik meg az Arany Medvéért. A fesztivál a Django című filmmel kezdődik február 9-én, amely Django Reinhardt jazzlegenda életének egy izgalmas történetét meséli el, és amelyben a címszereplő feleségét Palya Bea alakítja majd.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő