Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

A politikának nem szabad magára hagynia a könyvszakmát, segítenie kell az Alexandra újabb összeomlása miatt kialakult helyzetben – véli L. Simon László fideszes képviselő, volt államtitkár.

A sajtóban megjelent hírek szerint több mint hárommilliárd forintot veszíthetnek a magyar könyvkiadók Matyi Dezső birodalmának újabb megroppanása miatt – írja L. Simon László a Facebook-oldalán, majd hozzáteszi: „A könyv- és folyóiratkiadásban eltöltött közel két évtizedes múltam alapján az a meggyőződésem, hogy a politikának nem szabad magára hagynia a könyvszakmát, segíteni kell az Alexandra újabb összeomlása miatt kialakult helyzetben.”

Szerinte néhány üzleti szereplőn kívül senkinek sem érdeke, hogy a jelenleg is ezer sebből vérző, de legalább hárompólusú könyvkereskedelem kétpólusúvá váljon: „Hiszen ez veszélyeztetné a könyvkiadás sokszínűségét”.

L. Simon szerint az állam kétféleképpen segíthet: vagy részt vállal a kereskedelem újjászervezésében, vagy anyagilag és erkölcsileg támogatja azokat a szakmai befektetőket, akik az Alexandra romjain új kiskereskedelmi láncot alapítanának.

Szerinte a kialakult helyzetért nem csupán Matyi Dezső és cégcsoportja a felelős. „Most látszik, mennyire igazunk volt abban, amit már másfél évtizede is hangoztattunk: abszurd, hogy a könyvkiadók és a kereskedők egy szakmai-érdekképviseleti szervezetben ülnek, hiszen ilyen helyzetekben az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) képtelen egyszerre a kiadók és a kereskedők érdekeit képviselni. Illetve újra felvetődik a kérdés, nem kellene-e jogi eszközökkel fellépnie az államnak annak érdekében, hogy a könyvkereskedelmi cégek ne lehessenek kiadók tulajdonosai, hiszen ezzel nem csupán a piacot befolyásolják, hanem az irodalmi-szellemi élet pluralizmusát is veszélyeztetik.”

Amikor 2014-ben Szabó Tibor Benjámin írt nyílt levelet az akkor még NKA-t vezető L. Simon Lászlónak törvénymódosítást sürgetve az Alexandra akkori megrogyása kapcsán, a politikus a Magyar Narancsnak adott interjújában elhárította ezt.

Mint ismeretes a kormány korábban a könyvpiac egyik meghatározó szeletét, a tankönyvkiadást államosította, jelentős kárt okozva ezzel a szakmának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!