szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy infografikán mutatták meg, mely országok teljesítettek a legjobban a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj történetében – nagyon jó helyen állunk.

Bár a legjobb külföldi (tehát nem amerikai) filmes Oscar-díjak történetének megvannak a tradicionális nyertesei (pontosabban kettő: Olaszország 14, Franciaország 12 győzelemmel), egy friss infografika most más szemszögből közelítette meg az egyes országok sikereit a kategóriában.

Ezzel a módszerrel 5 pontot adtak egy díjért, 1 pontot egy jelölésért, majd a szerzett pontok összegét elosztották annyival, ahány millióan laknak az országban, így kijött egy bizonyos "Oscar-pont". Ezek szerint a legtehetségesebb filmnemzet Dánia lett, 13 jelölésből 3 díjjal, 5 millió lakos mellett (5,6 Oscar-pont), míg Svédország ugyanennyi díjával és eggyel több jelölésével csak 3,2 Oscar-pontot ért el, a második helyre csúszva.

Magyarország valamivel lemaradva, de megszerezte a harmadik helyet, mivel 9 jelölésből 2 díjra 10 millió ember, és így 1,9 Oscar-pont jutott.

©

A kép teljes méretben itt található.

Az győzelmi csúcstartó Olaszország 31 jelölésből 14 díjjal hatodik lett (a 60 millió lakos miatt csak 1,68 pont), a 39 jelölésből 12 díjjal büszkélkedhető Franciaország pedig a nyolcadik helyen zárt, 66 millió lakos mellett 1,5 ponttal.

Aki nem tudná kisujjból Magyarország eddigi jelölt filmjeit (vastaggal kiemelve a győztesek):

  1. A Pál utcai fiúk (Fábri Zoltán) - 1968
  2. Macskajáték (Makk Károly) - 1974
  3. Magyarok (Fábri Zoltán) - 1978
  4. Bizalom (Szabó István) - 1980
  5. Mephisto (Szabó István) - 1981
  6. Jób lázadása (Gyöngyössy Imre és Kabay Barna) - 1983
  7. Redl ezredes (Szabó István) - 1985
  8. Hanussen (Szabó István) - 1988
  9. Saul fia (Nemes Jeles László) - 2015

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!